Audi внедрява в производството заваръчни технологии на Bosch Rexroth

Audi внедрява комбинираните уреди за контрол на заваръчния процес на Bosch Rexroth за производство на шасита на коли. Двете компании са постигнали споразумение за разширено сътрудничество във връзка с това ново решение в технологиите за заваряване.

Audi има планове до края на 2017 г. да оборудва своите европейски заводи с технологията за контрол на заваръчния процес на Rexroth. Новата комбинирана технология се състои от обединяване на контрола на заваръчния процес с директното задвижване на заваръчното устройство. Това усъвършенствано решение осигурява по-висока производителност на процеса благодарение на подобрената точност на силата и по-кратките времена на циклите.

На базата на своя дълъг експертен опит Bosch Rexroth разработи ново решение, състоящо се от надеждното устройство за управление на заваръчния процес PSI6000 и интелигентната система за задвижване IndraDrive Cs. По този начин управлението на задвижването на заваръчното устройство преминава от робота направо в устройството за управление на заваряването.

Заваръчната система PSI6000 на Rexroth, която притежава конвертор със средни честоти и вградена система за мониторинг на процеса, постига високо качество на точковото заваряване, което разширява тестовите цикли. Това намалява експлоатационните разходи и прави системата за производство по-гъвкава. Сега Bosch Rexroth обедини тази утвърдена технология с компактното сервозадвижване IndraDrive Cs. Благодарение на това управлението на заваръчния процес поема директно управлението на задвижването. Благодарение на задвижването натискът и балансът на заваръчното устройство влияят директно върху управлението на заваръчния процес. Факторите електрически ток, време и сила се синхронизиран оптимално, което скъсява циклите. Нещо повече, еднородния интерфейс за управление улеснява много програмирането и отстраняването на неизправности.

Автомобилният производител използва комбинираното управление на Bosch Rexroth с интегрирано задвижване на заваръчното устройство от около три години като част от пилотен проект. Със съвместни усилия двете компании успяха да извършат необходимите разработки на процеса, за да превърнат в реалност основната идея – да се създаде система, готова за серийно производство.

Това свободно от обичайните ограничения решение представлява убедителна комбинация от напредничава технология, високо качество на заварката и икономическа ефективност. Като доставчик на системата Bosch Rexroth доставя и трансформатори, предлага обучение и поддръжка на клиентите си на място по време на въвеждането в експлоатация и самата експлоатация.

Новата технология за заваряване е отговор на все по-нарастващите изисквания, които вървят ръка в ръка с леките конструкции на модерните коли. Все по-широкото използване на алуминий, високоякостни стомани, пластмаси и нови материали означава, че шаситата на колите се изработват от все по-разнообразни материали. Това създава по-големи предизвикателства по отношение на сигурността на заваръчните шевове, като се изисква технология от висок клас за оптимизация на тези точкови заварки.

Това комбинирано управление отговаря на най-големите очаквания по отношение на надеждното качество на заварката и икономическата ефективност. В същото време Bosch Rexroth се доказа като надежден партньор, който гарантира висококачествено въвеждане в експлоатация и поддръжка.