Всички новини

Намерени са: 55 новини

Rexroth разшири функционалния обхват на своята „Система от алуминиеви профили“

Rexroth обновява своята „Система от алуминиеви профили“ с компоненти за персонализиране на работни станции. Акцентът в това обновление e решение за безстепенно хидравлично регулиране на височината за работни повърхности, маси и други работни конструкции. Другите новости включват цветова концепция, която прави видими ESD компонентите и кабелни канали с VDE сертификация, които правят окабеляването безопасно.

Новите решения за безстепенно хидравлично регулиране на височината съдействат за оптимизиране на интерфейса човек-машина вследствие на подобрената ергономия при работни повърхности, маси и други работни конструкции. Нещо повече, новата цветова концепция за ESD пластмасови части и сертифицираните от VDE алуминиеви кабелни канали увеличават безопасността при монтаж.

Ергономично проектираните работни места са сред мерките, които най-значително увеличават производителността в производствата. Поради тази причина Rexroth предлага нови повдигащи модули, които могат да бъдат използвани за индивидуално и безстепенно регулиране на височината на маси, работни места и други работни конструкции с до 400 мм посредством манивела. Здравата конструкция позволява носене на товари до 800 N. Предварителното запълване и съединения за бързо свързване – за които също има допълнителни адаптери и свързващи плочи – правят монтажа по-лесен. С цел увеличаване на безопасността повдигащите модули са оборудвани с триещи съединители и клапи, които предотвратяват неконтролируемото пропадане и повреди на системата в случай на прекъсване на линията.

Цветовата концепция за пластмасовите части и алуминиевите кабелни канали от Rexroth също се характеризират с високо ниво на функционалност и безопасност. Сега потребителите могат мигновено да идентифицират характеристиката на покритието на частите по техния цвят. Перманентно проводящите по обем пластмасови части в “черен ESD” се различават значително от тези в “сигнално сив” цвят, които покриват изискванията за хармоничен външен вид. Още едно ново допълнение към системата са ESD алуминиеви кабелни канали, които отговарят на съответните стандарти. Те са сертифицирани от VDE и могат да бъдат монтирани на профили с размер 40 мм и 45 мм. Монтажните бази тип „clip-on“ осигуряват както електрическа изолация на кабелния канал и рамката, така и бърза инсталация без нужда от механична обработка. Потребителите могат да полагат кабели и тръби по безопасен и защитен начин с подходящите елементи за завой, дори и в преходните части. Всички компоненти са адаптирани към „Системата от алуминиеви профили“ на Bosch Rexroth и могат да бъдат комбинирани с останалите компоненти.

Audi внедрява в производството заваръчни технологии на Bosch Rexroth

Audi внедрява комбинираните уреди за контрол на заваръчния процес на Bosch Rexroth за производство на шасита на коли. Двете компании са постигнали споразумение за разширено сътрудничество във връзка с това ново решение в технологиите за заваряване.

Audi има планове до края на 2017 г. да оборудва своите европейски заводи с технологията за контрол на заваръчния процес на Rexroth. Новата комбинирана технология се състои от обединяване на контрола на заваръчния процес с директното задвижване на заваръчното устройство. Това усъвършенствано решение осигурява по-висока производителност на процеса благодарение на подобрената точност на силата и по-кратките времена на циклите.

На базата на своя дълъг експертен опит Bosch Rexroth разработи ново решение, състоящо се от надеждното устройство за управление на заваръчния процес PSI6000 и интелигентната система за задвижване IndraDrive Cs. По този начин управлението на задвижването на заваръчното устройство преминава от робота направо в устройството за управление на заваряването.

Заваръчната система PSI6000 на Rexroth, която притежава конвертор със средни честоти и вградена система за мониторинг на процеса, постига високо качество на точковото заваряване, което разширява тестовите цикли. Това намалява експлоатационните разходи и прави системата за производство по-гъвкава. Сега Bosch Rexroth обедини тази утвърдена технология с компактното сервозадвижване IndraDrive Cs. Благодарение на това управлението на заваръчния процес поема директно управлението на задвижването. Благодарение на задвижването натискът и балансът на заваръчното устройство влияят директно върху управлението на заваръчния процес. Факторите електрически ток, време и сила се синхронизиран оптимално, което скъсява циклите. Нещо повече, еднородния интерфейс за управление улеснява много програмирането и отстраняването на неизправности.

Автомобилният производител използва комбинираното управление на Bosch Rexroth с интегрирано задвижване на заваръчното устройство от около три години като част от пилотен проект. Със съвместни усилия двете компании успяха да извършат необходимите разработки на процеса, за да превърнат в реалност основната идея – да се създаде система, готова за серийно производство.

Това свободно от обичайните ограничения решение представлява убедителна комбинация от напредничава технология, високо качество на заварката и икономическа ефективност. Като доставчик на системата Bosch Rexroth доставя и трансформатори, предлага обучение и поддръжка на клиентите си на място по време на въвеждането в експлоатация и самата експлоатация.

Новата технология за заваряване е отговор на все по-нарастващите изисквания, които вървят ръка в ръка с леките конструкции на модерните коли. Все по-широкото използване на алуминий, високоякостни стомани, пластмаси и нови материали означава, че шаситата на колите се изработват от все по-разнообразни материали. Това създава по-големи предизвикателства по отношение на сигурността на заваръчните шевове, като се изисква технология от висок клас за оптимизация на тези точкови заварки.

Това комбинирано управление отговаря на най-големите очаквания по отношение на надеждното качество на заварката и икономическата ефективност. В същото време Bosch Rexroth се доказа като надежден партньор, който гарантира висококачествено въвеждане в експлоатация и поддръжка.

Bosch Rexroth представи нова интегрирана измервателна система

Bosch Rexroth представи новата интегрирана измервателна система IMS-A, която съчетава измервателно и направляващо устройство в едно, като открива абсолютната позиция и работи с висока точност дори в неравна среда.

Новата система за измерване установява абсолютната позиция на оста с точност +/- 4 микрометъра. Тя не се влияе от замърсяване, вибрации, удари и магнитни смущения и няма нужда от резервни батерии в случай на спиране на електрозахранването. Монтирани са допълнително сензори за температура и движение, подготвени за бъдещите изискванията на Industry 4.0.

Когато машините бъдат включени наново след прекъсване на електрозахранването, контролерите на много места искат да знаят веднага точната позиция на всяка ос. Новата интегрирана измервателна система IMS-A на Rexroth веднага разпознава абсолютната позиция на оста с висока степен на точност, след включването на машината, и предава данните на контролера, без да извършва еталонно замерване. Поради това системата няма нужда от буферни батерии, които да се налага да бъдат сменяни редовно.

Благодарение на индуктивния принцип на измерване IMS-A работи без директно съприкосновение и поради това не се износва. Измервателната система не се влияе от вибрации до 10 G и от удари до 50 G. Сензорите и електрониката за оценка се намират в защитен кожух откъм крайната страна на движещия се блок. Разделителната способност за позициониране на IMS-A е до 0,025 µm.

3D принтерите на Voxeljet покриват най-високите стандарти за прецизност чрез технология на Bosch Rexroth

Създадената през 1999 г. немска компания Voxeljet е сред водещите международни доставчици на технологии в областта на многослойния печат. През 2014 г. компанията отваря свое представителство в САЩ и към днешна дата произвежда широка гама 3D принтери, включително и широкоформатна машина за промишлено приложение. Изключителната прецизност и дълготрайност на продуктите на Voxeljet до голяма степен се дължат на системите за линейно движение и профилните направляващи на Bosch Rexroth. Решението, с което Bosch Rexroth осигурява постигането на високите изисквания, е използването на линейните модули MKR-080-NN-2 с ремъчна предавка и MKR-080-NN-2 със сачмено-винтова двойка.

Триизмерният печат оптимизира производствените процеси в най-различни аспекти. Днес, дори и най-сложните геометрични форми с различни скосявания могат да бъдат възпроизведени с изключителна точност по безшумен и чист метод, без стружки или пък използване на охлаждащи течности. Печатащата глава се движи в декартова координатна система по точно определени траектории над каса, пълна с пясък или пластмасови частици. Главата има 10 000 микроскопични дюзи, през които върху частицитесе пръска неорганично вещество, което ги споява и така, слой след слой, се създават различни части, например за автомобилната промишленост и много други приложения. За да се постигнат необходимите висока точност и стабилност на процеса, Voxeljet използват предимствата на линейните модули на Rexroth, които се доставят напълно окомплектовани за директен монтаж. Те се състоят от алуминиев профили с вградена високопрецизна сачмено-винтова направляваща система BSHP

Bosch Rexroth - Voxeljet 3D PrintingДвадесеткилограмовата глава на VX1000 се задвижва по оста Y от портална ос с два линейни модула MKR-080-NN-2 с ремъчна предавка, постигайки скорост до 1 m/s. По ос X движението се осъществява с линеен модул MKK-080-NN-2 със сачмено-винтова двойка. По този начин се постига точност от 0,005 mm на повторяемостта на движенията на главата. Направляването на касата с пясък по оста Z се реализира чрез ролкови направляващи системи на Bosch Rexroth. Ролковите направляващи са без хлабина и са подходящи за използване при микродвижения с параметри от 100 до 350 μm и за големи товари до 400 kg. Още по-голяма прецизност може да бъде постигната при използване на линеен модул MKK-080-NN-2 с вградена система за измерване MSI-I, който ще бъде тестван в най-близко бъдеще. Описаната конфигурация ще позволи позициониране на печатащата глава с повторяемост на движенията от +/-0,25 μm, която досега е постигана чрез използване на стъклена скала.

Машините работят 24 часа в денонощието и затова е от особена важност да осигуряват висока прецизност и да притежават голяма експлоатационна дълготрайност. Благодарение на големия си опит и високото качество на продуктите Bosch Rexroth успя да покрие всички изисквания на Voxeljet AG.

Bosch Rexroth представи нова транспортна система за бързо и прецизно преместване

Bosch Rexroth представи новата транспортна система ActiveMover с линейни двигатели .

Работният такт може да се сведе до 0,1 секунди. Мощните линейни двигатели, осигуряващи сила до 160 N, с интегрираната към тях система за измерване, позиционират много прецизно масивните спътници с детайли.

Транспортната система се състои от модули за прави участъци и модули за завои на 180°. Във всеки модул има вертикално разположени износоустойчиви линейни двигатели. Те създават ускорение на спътниците с детайли до 4 g, което прави системата изключително динамична. Максималната скорост е 150 m/min. Минималната продължителност на работния такт, през който се редуват задвижваните по електромагнитен път спътници, варира от 0,1 до 0,3 секунди, в зависимост от техния размер.

Така потребителите спестяват до 90% от времето, което е нужно на конвенционалните системи за преместване. На практика, с внедряването на ActiveMover, може да се постигне повишаване на производителността с до 20%, но без да се правят каквито и да било компромиси с точността – спътниците с обработваните детайли в ActiveMover се придвижват до всяко избрано местоположение с отклонение само от +/- 0.01 mm, което на свой ред подобрява надеждността на технологичния процес. Интегрираната система за измерване гарантира, че не са необходими никакви допълнителни корекции.

Потребителите могат да ползват различен брой спътници и всеки от тях се контролира индивидуално. Посоката на придвижване, скоростта, ускорението, местоположението и последователността от производствени операции, през които ще премине даден спътник с детайла си, може да се програмира според желанието. Интегрираният контрол за предотвратяване на колизии осигурява безопасна експлоатация. ActiveMover може да комуникира по ProfiNet или Ethernet I/P мрежа с всяка система за управление на производствения процес и предоставя множество гъвкави възможности за автоматизация в случаите на по-кратък технологичен цикъл. Освен това, в спътницити е предвиден вариант за включването им към системи за идентификация.

Транспортната система ActiveMover е изградена от модули – прави и за завои на 180°, които могат свободно да се конфигурират, така че да формират желано затворено трасе. Вертикалното разположение на спътниците с детайли дава възможност за лесен достъп до тях от която и да е страна. Със задвижваща сила от 160 N, те могат да пренасят полезен товар до 10 килограма. Ширината на самия спътник е до 500 mm. Има и отвори, които улесняват монтирането на държачи на детайли, специално изработени за нуждите на конкретното производство. Системата пренася внимателно фини детайли и поради това може да обслужва широк спектър от технологични процеси в производството на електронни компоненти, на модули за автомобилостроенето и на изделия с медицинско предназначение.

Вградената силова електроника е с клас на защита IP65. В масивната носеща конструкция, изработена от стомана със съответното покритие, са направени отвори, които улесняват монтажа на необходими за производствените операции уреди и приспособления, и на защитни прегради.

Aventics презентира ново блокиращо устройство LU6 на изложението Motek 2015 в Щутгарт

Сред иновативните решения, които компанията Aventics (б.ред. новото име на Rexroth Pneumatics) показа на международното промишлено изложение Motek 2015 в Щутгарт, бе нов продукт от портфолиото устройства за безопасна експлоатация. „Новата блокировка LU6 осигурява безопасно фиксиране и спиране на пневматични цилиндри, като предотвратява опасни ходове или произволно стартиране. Вграденият в устройството сензор повишава значително надеждната експлоатация на машините и системите.

Независимо дали е монтирана хоризонтално, вертикално или диагонално, блокировката LU6 хваща и задържа буталните пръти или подобни кръгли оси посредством пружини, в случаи на понижаване на налягането или повреда. Функционирането на устройството е с висока степен на надеждност: при направените изпитания тип B10 блокировката постига 5 милиона цикъла на операциите по фиксиране. Така специалистите могат да използват LU6 за контрол на безопасността до ниво на изпълнение C, категория 1. Ако в машините или инсталациите има вградени допълнителни устройства за контрол в съответствия с ISO 13849-1, блокировката може да бъде използвана и до ниво на изпълнение Е, категория 4, като гарантира функциите за безопасна експлоатация, например „Спиране на опасно движение”.

От средата на 2015 г., блокиращото устройство LU6 вече е и с функция за безопасно спиране на пневматични цилиндри в съответствие с ISO 15552. Независимо от ориентацията на монтажа на устройството, блокировката осигурява надеждно спиране, като покрива изискванията за висока надеждност B10 с 2 милиона цикъла на динамично спиране.

Когато блокировката LU6 е с вграден сензор, това повишава в голяма степен надеждността на машините и системите. Сензорът осъществява мониторинг на процесите по отваряне и затваряне на устройството, като проверява позицията на фиксиране, с което осигурява редовното тестване на функцията за безопасност. В допълнение, сензорите могат да бъдат използвани и като абсолютна обратна връзка за позицията на буталото, в съответствие с класа на защита IP67. Благодарение на това решение, потребителите на Aventics могат да разчитат на 99%-на диагностика.

Блокиращото устройство LU6 се предлага в седем размера и покрива диапазона с размери на буталните пръти от 32 до 125 mm, с дължина на хода до 2,850 m. Максималната сила на фиксиране е 12 000 N.

Aventics предлага също широка гама от аксесоари за индивидуално конфигуриране на различни схеми и приложения за безопасност и сигурност.

PS 6000 – Интегрирана система за перфектното електросъпротивително заваряване

Използвани в безброй много приложения, системите за заваряване, произведени от лидера не европейския пазар Bosch Rexroth, са първият избор на производителите на автомобили и техните доставчици, както и производителите на оборудване за заваряване по целия свят.

Модулът PS 6000 увеличава надеждността на процеса в приложения до 360 kA, намалява разходите за преработка и предоставя постоянно качество на заварките – дори и при най-сложните комбинации на материали.

Модулната концепция, на базата на която е изграден PS 6000, комбинира напълно съвместими и координирани компоненти в една особено рентабилна система:

 • Интелигентни инвертори
 • Мощни трансформатори, работещи на средна честота

Гъвкавата система за управление, адаптивните режими за контрол и динамичното сервозадвижване ви позволяват да навлезете в нови иновативни приложения. Стандартните функции като регулиране на постоянния ток, регулирани на налягането, управлението на електрода и почистване на върха на електрода гарантират, че качеството на заваряването ще отговаря на изискванията ви.

Предимства
 • Висока надеждност, постигната чрез използването на добре проверена и тествана технология
 • Максимална гъвкавост при I/O и мрежовата част, постигнати благодарение на разширителни модули като например PROFIBUS, PROFINET IO, DeviceNet и EtherNet/IP
 • 100% контрол на качеството и документация на точковите заварки
 • Иновативни функции за следене на процесите
 • Намаляване на издухването, постигнато чрез адаптивен контрол над процеса на заваряване
 • Система за контрол на серво пистолета
 • Windows-базиран потребителски интерфейс за всички функции на процеса с SQL база данни
 • Разширени функции за следене за максимална защита на системата
 • Гъвкавост при обновяване на системните функции и модули

Интелигентни инвертори
Модулна система за управление на електросъпротивително заваряване, работеща на средни честоти, с допълнителен контрол на серво пистолета и процесен модул PSQ 6000 за адаптивен контрол и следене на качеството на процеса. Възможни са обновления на системата с разширителни входно-изходни модули за всеки широко използван вид мрежи.

Мощни трансформатори, работещи на средни честоти
Мощни трансформатори, работещи на средни честоти, комбиниращи eлектросъпротивителното заваряване с висока мощност, компактни размери и ниско тегло. Включени функции: следене на температурата, токов сензор и защитен резистор.

Адаптивен контрол на тока/напрежението
Контролер за заваряването за подобрена стабилност на процеса и подсигурено качество на точковото заваряване. Разширените функции за следене на процеса проверяват изправността на системата за заваряване. Уникалната логическа система Q-Stop оптимизира продуктивността на процеса.

Хидравлика от Bosch Rexroth повишава безопасността на шлюзовете на канала Дунав-Емс при Мюнстер

През април 2014 г. администрацията на водните пътища и корабоплаването по река Рейн пуска в експлоатация и втората камера от новия двоен шлюз при Мюнстер. Така водният път отговаря напълно на строгите изисквания за вътрешно корабоплаване на Германия. Всички операции по задвижването на шлюзовете се извършват и управляват с електро-хидравлична система, разработена и внедрена от Bosch Rexroth. Новата техника е значително по-ефективна, по-надеждна и щади околната среда, като изисква по-малко поддръжка в сравнение с предишната механична система.

Каналът Дортмунд-Емс е един от най-натоварените водни пътища в Германия. В периода от 2009 г. до 2014 г. Федералната администрация по водните пътища и корабоплаване в Германия реализира проект за пускане в експлоатация на нов двоен шлюз, който е възложен за изпълнение съвместно на Eiffel Deutschland Stahltechnologie и на Bosch Rexroth. Сред изискванията към проекта е да покрива строгите разпоредби за предотвратяване замърсяването на водите. Годишният капацитет обработени товари на двойния шлюз е от порядъка на 510 000 камиона.

Шлюзът е проектиран специално за постигане на дълъг експлоатационен живот. Системата за задвижване се осъществява от 16 електро-хидравлични устройства на Rexroth, разположени в специални контейнери от неръждаема стомана, и 2 агрегата мотор/помпа. Те контролират и управляват отварянето и затварянето на шлюзовите врати, както и на 8 циркулационни и 2 напречни затварящи устройства. Само задвижващите цилиндри на вратите и затварящите устройства са в контакт с водните пръски, но притежават ефективно антикорозионно покритие, нанесено по технологията Enduroq.

Хидравличните агрегати от своя страна са разположени в камери под шлюзовете. Линейното движение се осъществява хидравлично, без износване и необходимост от механични предавателни елементи. Интегрираната в цилиндрите система за позициониране CIMS Mk IV улеснява прецизния контрол на работния ход, като намалява разходите за поддръжка и ремонт по време на целия експлоатационен срок. Двете шлюзови камери са свързани чрез два напречни канала и дават възможност да се намали потреблението на вода с до 50% без допълнителни енергийни разходи.

Bosch Rexroth разработи иновативна модулна концепция за задвижващи системи без шкафове за управление

Bosch Rexroth представи усъвършенствана версия на иновативната интегрирана задвижваща система IndraDrive Mi, която елиминира нуждата от шкаф за управление. На база на задвижващата технология могат да бъдат разработвани модулни системи и интелигентни машинни концепции за приложения, в които са налице изисквания за пестене на пространство, подобрена разходна и енергийна ефективност и намалено потребление на електрическа енергия.

Съвременните производители на машини и крайните потребители повече от всякога се фокусират върху производителността на отделните машини и на цялостното оборудване в предприятията. Докато през 90-те години на миналия век комплексните последователности от операции при опаковъчното оборудване например бяха постигани чрез сложни механизми, като гърбици и зъбни колела, днес такива приложения се обезпечават чрез индивидуални сервозадвижвания и интелигентни софтуерни платформи. Тези технологии повишават производителността на машините, тъй като позволяват лесен, гъвкав и бърз преход между различни продуктови формати. Тази гъвкавост обаче изисква по-голям брой задвижвания и неизменно – повече пространство за електрически контролни шкафове, в които се помещават захранванията и електронното управление. В допълнение, през годините значително нараснаха разходите за свързване/окабеляване и охлаждане на тези шкафове.

За да отговори на това предизвикателство, Bosch Rexroth представя задвижващата система IndraDrive Mi, която не се нуждае от шкаф за управление. Началото на разработките на компанията в областта започват още през 1979 г., когато Bosch Rexroth представя първия в света серводвигател за индустриални приложения без нужда от поддръжка. Непрекъснатите фирмени подобрения в областта водят до разработването на системите DIAX и EcoDrive, както и на дигиталната задвижваща технология в началото на 90-те години на XX в.

С годините Bosch Rexroth интегрира все повече възможности в дигиталните задвижващи системи като сертифицирани функции за безопасност на операторите, машините и обработваните детайли. Разработките в сферата на децентрализираните интелигентни технологии при електрическите задвижвания достигат своя връх през 2003 г., когато компанията лансира на пазара серията IndraDrive. Това решение позволява на инженерите в областта на машиностроенето да продължат да усъвършенстват гъвкавостта на машините, които проектират.

Системата IndraDrive Mi – първото сервозадвижване, интегрирано в самия двигател, излиза на пазара през 2007 г. В основата на концепцията е задвижващата система да бъде монтирана в корпуса на двигателя, за да се елиминира нуждата от отделен шкаф за управление. За комуникационните компоненти и захранването е необходим един-единствен кабел. Първото поколение на технологиите от серията намалява размерите на корпусите на контролните шкафове с до 90%.

През 2012 г. Bosch Rexroth пуска на пазара второ поколение на IndraDrive Mi с подобрена гъвкавост и възможност за Ethernet комуникация, чрез която сервозадвижванията могат да бъдат интегрирани в индивидуални платформи за автоматизация. В последствие компанията разширява функционалността на тази децентрализирана задвижваща система със сертифицирана технология за безопасност.

Само две години по-късно потребността от шкафове за управление изцяло отпада с разработването на индустриално захранване с клас на защита IP65 и директното интегриране на компонентите на задвижващата система в самата машина. Така става възможно разработването на автономни и модулни машинни конфигурации с възможности за последващо разширяване на функционалността.

Най-новата, усъвършенствана версия на системата IndraDrive Mi разполага с разширен набор от софтуерни функции и възможности за лесна интеграция в различни платформи за автоматизация, включително и в най-съвременните приложения, отговарящи на изискванията на концепцията Industry 4.0.

Bosch Rexroth обяви подобрена версия на контролната CNC платформа IndraMotion MTX

Bosch Rexroth анонсира излизането на пазара на нова версия на фирмената платформа за управление на CNC машини IndraMotion MTX. Подобрената версия на фамилията контролни системи разполага с допълнителни софтуерни функции за по-висока производителност и позволява значително съкратени работни цикли за широк спектър от приложения и металообработващи машини.

Решението е мащабируемо спрямо потребностите на конкретните приложения както по отношение на хардуера, така и софтуерно. В най-разширената си възможна конфигурация, IndraMotion MTX може да управлява до 250 оси и 60 независими канала с цифров контрол посредством един хардуерен контролер. Системните решения от гамата са разработени спрямо изискванията на Industry 4.0 – с отворена интерфейсна технология, интегриран OPC UA уебсървър, HMI устройства за управление с мултисензорни екрани, програми за симулация и възможност за отдалечен контрол посредством смартфон или таблет.

Две са основните тенденции, които определят съвременния пазар на металообработващи машини. От една страна, крайните потребители поръчват комплексно производствено оборудване с интегрирана хоризонтална и вертикална мрежова свързаност за производството на големи серии изделия. Така броят на осите, които се нуждаят от управление, неимоверно нараства. От друга страна, най-търсени в глобален мащаб всъщност се оказват компактните, но високопрецизни машини. С последното поколение на системната платформа IndraMotion MTX, Bosch Rexroth предлага универсално решение, което отговаря и на двете актуални тенденции.

IndraMotion MTX осигурява минимални по времетраене работни цикли, дори при максималния брой от 250 оси за управление, благодарение на мултиядрен процесор. Системата елиминира нуждата от допълнителни контролери, които доскоро бяха необходими при комплексните ротационни трансфер машини. Благодарение на тези възможности и интегрирания в платформата PLC контролер в съответствие със стандарта IEC 61131-3 производителите на металообработващо оборудване могат икономично да автоматизират и по-сложни системи. С предварително дефинираните функции за струговане, фрезоване, пробиване, шлифоване, перфориране и водно рязане, системното решение IndraMotion MTX е приложимо практически навсякъде в машиностроенето.

В допълнение, фамилията IndraMotion MTX осигурява подобрена производителност и разходна ефективност във всичките си варианти. Компактната micro CNC версия на платформата е предназначена за ефективно управление на оборудване за 5-осна обработка на изделия. Контролната система позволява на потребителите да покрият и най-високите изисквания по отношение на прецизността, например в автомобилостроенето, с минимална инвестиция.

Благодарение на мащабируемия си софтуер за симулация, Rexroth позволява тестване и оптимизиране на CNC програми с различна сложност както при работещо оборудване, така и "офлайн". Софтуерът осъществява мониторинг за предотвратяване на колизии и предлага разширени възможности за подобряване на съществуващи програми за управление на CNC оборудване чрез намаляване времетраенето на работните цикли и скъсяване на периодите на престой.

Безплатната базова версия на IndraMotion MTX позволява генерирането на триизмерен работен плот и симулация на работния процес на металообработващата машина онлайн и офлайн. С пълната версия на контролната платформа потребителите могат в допълнение да генерират и импортират триизмерни модели на цялото оборудване, да разработват пазарни варианти, да симулират работата на държачите и инструментите и да ги адаптират към спецификациите на конкретното приложение, за да получат цялостна виртуална визия на готовата металообработваща машина.

Aventics демонстрира иновативна система за контрол на качеството чрез обработка на изображения - MOTEK 2015

От 5 до 8 октомври в Щутгарт се проведе утвърденото международно изложение MOTEK 2015, посветено на решения за индустриална автоматизация и технологии. „Тази година компаниите Aventics и Asentics демонстрираха съвместно решение за проверка на качеството чрез обработка на изображенията. Aventics осигури автоматизираната пневматична манипулираща система Pick-and-Place, а Asentics достави системата за обработка на изображенията.

Съвместната демонстрация на системата се проведе на щанда на Aventics, който бе разположен на 200 m2 в Зала 4 на MOTEK 2015. Новият функционален модел представлява интерес за клиентите и на двете компании, тъй като комбинира опита на две доказани имена в областта на индустриалната автоматизация.

  В рамките на търговското изложение MOTEK 2015 Aventics и Asentics показаха интегрирано решение за промишлена автоматизация, при което едновременно със захващането, преместването и поставянето на различни обекти се извършва пълен контрол на качеството посредством оптични методи на проверка. Като обект за демонстрация на системата бяха избрани мини вентилите на Aventics.

Манипулиращата пневматична система Pick-and-Place работи с RTC цилиндри на Aventics и достига до три позиции посредством междинен ограничител. Мини вентилите се вземат поединично от контейнер и посредством три MSC мини шейни се транспортират до мястото на проверка. Там са инсталирани две камери, първата от които проверява контактите на вентилите и уплътненията в предната част, а втората следи отгоре за качеството на печата, напр. на шрифта и логото. В случай на открито несъответствие се изпраща незабавно съобщение до управлението на технологичния процес. След това вентилът се транспортира до контейнера за разтоварване и чрез хващач се поставя в него. Посетителите на изложението имаха възможността да наблюдават на живо резултатите от провежданите изпитания върху инсталиран монитор.

Компаниите Aventics и Asentics си сътрудничат от 2014 г. Подобните имена събраха заедно специалистът по пневматика и доставчика на промишлени системи за обработка на изображения. Двете компании са самостоятелни, но имат интереси към един и същ пазарен сегмент в областта на индустриалната автоматизация, например, при машини за сортиране и пакетиране.

Bosch Rexroth представи нови линейни системи за автоматизация на металообработващи машини

Bosch Rexroth разшири портфолиото си от готови за инсталиране системи за линейно движение, подходящи за приложения в машиностроенето. Актуалните предложения на Рексрот включват нови модели електромеханични цилиндри и линейни оси.

Металообработващите машини поставят високи изисквания към прецизността и здравината на използваните линейни системи. Това се отнася както за носещите, така и за спомагателните оси за зареждане и разтоварване на детайли, смяна на инструмента и поддръжка. С обновеното си портфолио от системи за линейни задвижвания Rexroth подкрепя развитието на ориентираната към приложението автоматизация. Линейните направляващи и задвижвания гарантират висока издръжливост и прецизност на системата в съчетание с оптимална защита срещу стружки и отлична устойчивост на химически агенти (охлаждащи флуиди и др.)

Според актуални данни от бранша, производителите в сектор машиностроене понастоящем предлагат от 70% до 90% от машините си с интегрирана автоматизация. С нарастването на мрежовата свързаност в производството се очаква този процент допълнително да нарасне. Така смяната на инструменталната екипировка и зареждането/разтоварването на детайли се превръщат във водеща фокусна точка. С богатата си гама линейни оси за движение и електромеханични цилиндри Rexroth покрива широк спектър от приложения в областта, свързани с работа с детайли с най-различни размери и тегло и транспортирането им на разстояния от няколко милиметра до десет метра.

Моделите линейни модули CKK/CKR и MKK/MKR са гъвкаво решение за смяна на инструменти или зареждане/разтоварване на детайли. Те представляват сачмени релсови направляващи с висока здравина и устойчивост на вибрации. Корпусът на осите е изработен от алуминий и е снабден с уплътняваща лента, която защитава интегрираните механични елементи от стружките и охлаждащия флуид. Достъпни са версии със СВД (сачмено-винтова двойка) монтаж или зъбчата ремъчна предавка в зависимост от изискванията на приложението към динамика и точност. За по-лесна поддръжка, направляващите разполагат с функция за едновременно смазване на двете страни на модулите.

Новият модел електромеханичен цилиндър от Rexroth може да бъде използван за приложения, в които са налице постъпателни или въртеливи движения. При него гъвкавостта и енергийната ефективност на електрическата задвижваща технология и свободното позициониране са съчетани с предимствата на компактните цилиндри. Потребителите разполагат с възможността свободно да задават стойности на различни параметри, като сила, позиция и скорост, и гъвкаво да ги адаптират към нови приложения по всяко време. В допълнение, с новия дизайн на зоните за смазка е възможно интегрирането на електромеханичните цилиндри и в системи с централно смазване.

Rexroth предлага цялостни системи за линейно задвижване във версии с механично асемблиране или завършени направляващи системи с различни мотори и задвижващи контролери. Дългогодишното партньорство на компанията с производителите на металообработващи машини помага на Rexroth да е винаги наясно с актуалните специфични изисквания (например при уплътняващите технологии) и да разработва персонализирани варианти на линейните системи. Компанията предлага и специално проектирани решения със стабилна стоманена конструкция на линейните модули за работа с особено тежки детайли, като е внедрила в различни производства многоосни направляващи системи за детайли с тегло до 300 кг.

Подвижната трибуна на стадиона на Шалке 04 се задвижва от устройства на Bosch Rexroth

Съвременната архитектура често обединява различни функции: например, от стадионите и модерните спортни арени се очаква да имат универсално приложение - от провеждане на футболни мачове до организиране на концерти и други събития. „Bosch Rexroth има богат опит в използването на електромеханични и хидравлични задвижващи системи в различни строителни проекти. При реализацията им от особена важност е внимателното използване на наличните ресурси и спазването на всички стандарти за безопасност и здраве. Компанията осигурява технологична консултация, а също така и надеждно партниране от началната фаза на проектирането до пускането в експлоатация и поддръжката.

Един от строителните проекти, в който се използват задвижващи устройства на Bosch Rexroth, е футболният стадион Фелтинс Арена (Veltins Arena) - домакински стадион на германския футболен отбор Шалке 04. Съоръжението има капацитет от 61 673 седящи места, като по време на концерти то може да побере до 78 437 зрители. Стадионът е многофункционална арена на събития като футболни мачове, концерти, автомобилни изложения. През зимните месеци се превръща и в ледена пързалка за състезания по хокей на лед, а също така по бокс, биатлон и т.н. Арената е елитен стадион, който е сертифициран от УЕФА и на него са се играли мачове от световното първенство по футбол през 2006 г.

Една от спецификите на Фелтинс Арена е неговата подвижна южна трибуна. Благодарение на хидравличното задвижване на Bosch Rexroth, при необходимост трибуната може да бъде преместена така, че да освободи пространство за провеждането на различни събития. Реализацията се състои в използването на електрохидравлични опори и електромеханични задвижващи системи. Най-ниското ниво на южната трибуна представлява стоманена конструкция, чиято горна третина е разделена на три части. След като бъдат откачени благодарение на 6 електромеханични задвижващи системи, те могат да бъдат преместени под горните части на трибуната посредством шест (3х2) хидравлични цилиндъра, синхронно контролирани по отношение на височината, за да се гарантира побирането им под по-високите нива на трибуната. В такова състояние тази част от трибуната може да бъде премествана до 16 m назад, което се осъществява от два редуктора, също синхронно контролирани чрез пиньон и зъбна рейка. Застопоряването на долната част на трибуната под останалите нива е хоризонтално по посока на движението и се осъществява от два хидравлични цилиндъра.

Ако долното ниво се вкара под горните нива, то може да се използва като нормална трибуна. За тази цел долната част се застопорява хоризонтално в първоначална позиция по посоката на движението чрез два хидравлични цилиндъра. Горните три сегмента на стоманената конструкция се прибират нагоре с помощта на шест хидравлични цилиндри, които също са синхронно контролирани, и се застопоряват към горното ниво на трибуната посредством шест електромеханични задвижващи системи.

Накрая, четирите хидравлични опори на долната част се удължават по хидравличен начин, а за шестте хидравлични опори на горното ниво се използва въжена система, като цялата конструкция на трибуната бива предварително напрегната до точно необходимия товар и хидравлично надеждно застопорена. Опорите служат за поемане на полезния товар върху металната конструкция, която под тежестта на публиката има форма, подобна на мост, и представляват част от статиката на сградата.

Veltins Arena

Aventics лансира на пазара гама монтажни аксесоари за пневматични цилиндри от кован алуминий

Производителят на решения в областта на пневматиката Aventics, наследник на Rexroth Pneumatics, представи нова гама монтажни елементи за пневматични цилиндри от кован алуминий.

Предимства на кованите алуминиеви изделия в сравнение с летите монтажни елементи са отличната им износоустойчивост, якост и пластичност и дългият жизнен цикъл при динамични натоварвания. Високата динамична здравина на продуктите от новата гама позволява по-малки диаметри на пневматичните цилиндри и възможности за реализиране на значителни спестявания от поддръжка и експлоатация. Монтажните елементи осигуряват оптимална устойчивост на корозия и предотвратяват вътрешни фрактури по напречните сечения на компонентите.

Ключова за високата ефективност на изделията от новата гама е именно производствената технология. Проведените от Авентикс тестовете показват, че монтажните елементи от кован алуминий проявяват много по-добри експлоатационни характеристики от изделията, направени от лят алуминий. Така се гарантира повишена ефективност на цялата пневматична система. Ето защо Aventics залага именно на тази технология при критични компоненти като пневматичните цилиндри.

В допълнение към повишена експлоатационна ефективност, гамата монтажни елементи от кован алуминий осигурява и по-висока разходна ефективност на пневматичните системи. При тях е елиминирано наличието на всякакви вътрешни дефекти, като шупли, кухини и пукнатини, които се получават при леенето и намаляват здравината на изделията.

Леярските дефекти често са в основата на аварии на цели пневматични системи. Тук се корени и едно от основните предимства на елементите от кован алуминий. Те запазват своята издръжливост и функционалност за много по-дълги периоди, дори при екстремни ситуации, тъй като при резки промени в натоварването или колебания в налягането в изделието възниква пластична деформация много преди да се стигне до счупване. Така новата гама на Aventics гарантира оптимална ефективност и надеждност на приложенията.

Aventics ще демонстрира новости на MOTEK 2015

Един от глобалните лидери – производители на пневматични системи и компоненти Aventics ще демонстрира технологични новости на световно утвърдения индустриален форум Motek 2015.

Motek е водещо изложение в областта на индустриалната автоматизация, технологиите и материалознанието и като такова е един от търговските панаири с ясен фокус върху всички аспекти на машиностроенето и автоматизацията, както и върху производствени  процеси и технологии за тях. Събитието ще се проведе в дните от 4 до 8 октомври т.г. в Щутгарт, Германия.  

На него фирма Aventics ще представи пълната си продуктова гама, както и всички новости, свързани с дейността на компанията  –  иновативни решения, системи и технологии от последно поколение в зала 4, щанд 4402.

Електрически затягащи системи на Bosch Rexroth - висока производителност и с до 50% по-ниски разходи

По-голямото влияние на разходите върху цената на изделията, непрестанно променящите се изисквания на клиентите, както и все по-строгите норми и стандарти налагат използването на гъвкави, ефективни и надеждни решения в производствените процеси. Електрическите системи за затягане на Bosch Rexroth са интелигентно решение, което съчетава всички изброени характеристики, и може да осигури висока производителност на всяка производствена линия.

Ефективният контрол, точността и високата функционалност са ключови характеристики за всеки производствен процес и монтажна линия. Когато става въпрос за резбови съединения, от особена важност е да се спазва посоката на резбата и затягането да се осъществява с оптимално подбран въртящ момент. Само тогава може да се гарантира, че монтажът е надежден и сигурен, както и че крайният продукт отговаря на изискванията за качество. С използването на електрическите системи за затягане на Bosch Rexroth, освен че се постига висока точност, има възможност да се документира всеки процес на сглобяване, както и да се направи статистика за постиганото качество. Благодарение на това всеки производител би могъл да бъде уверен в надеждността на процеса.

Електрическите затягащи системи на Bosch Rexroth могат да бъдат ръчни, ръчноводими, полуавтоматизирани и напълно автоматизирани.

Ръчни затягащи инструменти
Те са много добро решение при сравнително малък брой операции. Те са гъвкави към чести смени в произвеждания продукт. Също така, ръчните затягащи инструменти са подходящи за достигане до трудно достъпни монтажни позиции. Налични са многобройни възможни варианти, а при необходимост системата може лесно да бъде разширена.

 • Bosch Rexroth Zatyagashti sistemi
 • Bosch Rexroth Zatyagashti sistemi
Ръчноводими затягащи инструменти
Много подходящи са за приложения, в които автоматичното позициониране не е възможно. Разнообразието от ръчно оборудване, налично като ергономични опори и помощни системи за поемане на въртящия момент, е голямо. Опциите включват множество вретена за продължително или синхронизирано затягане.

Полуавтоматична затягаща станция
Оптимално решение за сложни многовретенни приложения, в които използването на напълно автоматичен подход не е подходящ. Осигурява защита на операторите чрез старт с две ръце, защитна решетка и завеса.

Напълно автоматична затягаща станция
Чрез нея се постига висока степен на автоматизация, което я прави подходяща за приложения, в които е важно да се осигури висока скорост на монтаж, както и при голям обем на производството. Подаването на болтовете и трансферът на продуктите са автоматизирани и не е необходим оператор. Системата дава възможност за извършване на сложни затягащи процеси, а модулната й концепция дава възможност за мащабирането й според конкретните изисквания.
 • Bosch Rexroth Zatyagashti sistemi
 • Bosch Rexroth Zatyagashti sistemi

По-ниски разходи и повишена енергийна ефективност
Електрическите затягащи системи от Bosch Rexroth са съвременно решение, което предлага възможност за намаляване на разходите и за повишаване на енергийната ефективност. Ръчните електрически инструменти, например, осигуряват висока точност и надеждност при ръчен монтаж. От своя страна, електрическите затягащи вретена се характеризират с бързина и висока степен на автоматизация. „В сравнение с пневматичните инструменти, електрическите затягащи системи на Bosch Rexroth спестяват до около 50% от оперативните разходи и повече от 90% от вредните СО2 емисии. Благодарение на постиганото намаляване на разходите, инвестицията в системата се възвръща в рамките на няколко години”, категорични са от БР Техника.

Модулна конструкция, предлагаща висока гъвкавост
Днес се изграждат все по-сложни производствени комплекси. В повечето индустриални области броят на вариантите на отделните продукти и скоростта на разработването им постоянно се увеличава. Въвеждането на нови производствени процеси е все по-често. „В подобни условия, модулната конструкция и гъвкавата система за програмиране, превръщат затягащите системи на Bosch Rexroth в много добро решение. Общата платформа, включваща: ръчни инструменти и затягащи вретена позволява бързо и лесно адаптиране към всяко производствено приложение”, заявиха от БР Техника. В рамките на производствения процес, инструментът може да бъда сменен бързо и лесно. Системата дава възможност за безжичен трансфер на данни, а програмирането и управлението се осъществява през конфигурируема операционна система.

Удобство при работа
Специално разработеният ергономичен дизайн, както и високопроизводителната работна среда са задължителни условия за постигане на висока производителност. С ергономичната си форма, електрическите завинтващи системи на Bosch Rexroth са много удобни при работа. Всички ръчни затягащи инструменти са проектирани, така че да осигуряват удобство и безопасност. Реакцията на въртящия момент е сведена до минимум чрез използването на софтуерни настройки за пускане и спиране на процеса, а интуитивният потребителски интерфейс на операционната система улеснява контрола върху сглобяването.

Сериозните изисквания към качеството на резбовите съединения определя и високи изисквания към използваните затягащи системи. Електрическите затягащи системи на Bosch Rexroth отговарят на изискванията, въведени със стандарта VDI/VDE 2862, отнасящ се за автомобилната индустрия, където тези системи намират широко приложение.

Електронният джойстик 4THEC5 SIL2 на Bosch Rexroth с награда за мехатроника във Франция

Водещият производител в областта на машиностроенето Bosch Rexroth бе отличен с тазгодишната награда за мехатроника във Франция за своя уникален електронен джойстик 4THEC5 SIL2 с усъвършенствани функции за безопасност.

Годишните награди по мехатроника във Франция се организират съвместно от трите най-големи френски федерации – THESAME, ARTEMA и THE CETIM. Тазгодишното 8-мо издание на събитието акцентира върху технически решения, тенденции и иновации в офроуд промишлеността, включително върху техника от областта на строителството, селското стопанство, материалообработката, железопътния и сухопътния транспорт. Bosch Rexroth получи приз в категорията „Проект на голяма компания” за своя електронен джойстик 4THEC5 SIL2, предназначен за строителни и подемно-транспортни машини, например, за багери и мотокари.

  Със своите уникални функции, покриващи ниво на безопасност в съответствие с изискванията на SIL2, технологичното решение позволява на машиностроителите да конструират безопасна техника. Благодарение на функцията “plug&play”, базирана на един единствен 4-пинов конектор, производителите могат лесно да внедрят предпазния джойстик към своята машина, коментират от Bosch Rexroth.

Bosch Rexroth изобретява първия джойстик за строителна техника през 1968 г. Оттогава компанията непрекъснато разширява гамата хидравлични и електронни джойстици.

Благодарение на годините опит, експертите на Bosch Rexroth постигат сериозен напредък в научноизследователската и развойната дейност, което позволява на компанията да предлага иновативни и все по-ефективни решения на клиентите си.

Електронният джойстик 4THEC5 SIL2 е компактен и надежден, с възможност да издържи до 5 млн. работни цикъла. Може да се използва съвместно с други устройства от съществуващата гама на Rexroth, включително: бутони, пропорционални превключватели, светодиоди и др., за да бъде реализирана всяка конфигурация, която машиностроителите биха могли да изискат. За да гарантира максимална сигурност, джойстикът е проектиран на база безконтактна сензорна технология.

Един от най-високите язовири в света – турският Деринер, с техника на Bosch Rexroth

Язовирът Деринер на река Чорух в Североизточна Турция е сред най-големите строителни проекти в южната ни съседка. Със своята дъговидна стена с височина 243 m той се нарежда в челната десетка на най-високите язовири в света. Доставката на всички хидравлични механизми и електронни съоръжения за контрол, необходими за осемте централни изпускателя и за двата преливника, е възложена на Bosch Rexroth, в чието лице турската строителна компания ERG Insaat Ticaret ve Sanayi A.S., изпълнител на проекта, намира най-подходящия партньор за реализацията му.

Със своя многогодишен опит в областта на хидро-механичните технологии и производството на прецизни системи с хидравлични задвижки и управляваща електроника, Bosch Rexroth не само осигурява висококачествени решения за специфичния проект, но и предлага техническата му поддръжка на място.

Правотокови хидравлични механизми контролират централните изпускатели и преливниците, като гарантират оптимално управление на водния поток и допринасят в значителна степен за безопасността на целия язовир. Всички задвижващи устройства могат да се контролират по електронен път от един централен пулт за управление. Прецизната синхронизация на задвижванията е на изключително високо ниво: в двата преливника, устройствата на Rexroth постигат прецизност на синхронизация от 0,4°. Точното положение на клапите на преливниците се предава чрез ротационни сензори към системата за контрол и управление, а оптичен кабел улеснява незабавните синхронизирани движения.

Сензорните системи за позиция на хидравличните цилиндри предават сигнали от централните изпускатели към системата за контрол, за да гарантират синхрона в движенията на двете съоръжения, така че силните водни струи от централните изпускатели да се сблъскат във въздуха и да не удрят директно речното корито. Подобно освобождаване на енергията надеждно предотвратява подкопаването на язовира.

Имайки предвид извънредно строгите изисквания относно безопасността на язовира, Rexroth се оказва и доказва като компанията, която е в състояние да достави и интегрира подходящо системно решение за този мащабен проект, благодарение на своя голям развоен и производствен опит, богат асортимент и висока качество на обслужване.

Линейно устройство на Bosch Rexroth подобрява контрола в машини за непрекъснато леене

Ново, високопроизводително цилиндрично устройство на Rexroth дава възможност на потребителите да управляват всички сили на трептене (oscillation strengths) по време на процеса на леене.

Трептенето на леярската форма (кокилата) е в основата на формоването на оптимална повърхност на стоманата, и съответно на повишаването на продуктивността и рентабилността на цялата производствена леярска линия. Непрекъснатото леене на заготовки не само изисква прецизно трептене, но и по-висока гъвкавост по отношение на хода (stroke) и честотата. Само най-модерната електрохидравлична система може да осигури съвършено точното движение на тежката кокила с разтопен метал, в съответствие с нужните параметри на трептене. Затова компанията Bosch Rexroth предлага едно мултифункционално устройство с пакет за управление, изградено от добре съчетани компоненти, което може да бъде внедрено във всяка система за управление: от цилиндри за трептене до многоосов контрол с висока точност, с помощта на софтуерни пакети.

Електрохидравличното високопроизводително линейно устройство на Bosch Rexroth дава възможност да се контролират всички параметри на трептене по време на леенето. Благодарение на тази гъвкавост на контрола, могат да бъдат внедрени криви с различни форми с цел оптимизиране на трептенето. По време на процеса на леене може да се променят както амплитудата и честотата на трептене, така и скоростта на леене. Ако в процеса на леене няма радиални усилия, потребителят може да използва рентабилните и високопроизводителни цилиндри на Rexroth. Тази серия от цилиндри с висок коефициент на полезно действие са с модулна конструкция. Модулната система се състои от пет нива на усилия - от 16 до 250 kN - с два предварително дефинирани начина на монтиране: като цилиндрична глава или като шайба. Равните ефективни площи на цилиндъра гарантират добър контрол - дори в силно динамични условия, с максимална честота 50 Hz. Най-елементарната версия на този цилиндър с висока производителност е оборудвана със свързващ блок, съответните клапани, акумулатор на налягане, акумулатор на амортисьор и точки на измерване. Вграденото магнитостриктивно позиционно измерване за установяване на позицията се предлага като допълнителна опция.

Bosch Rexroth предлага нови хидравлични мотори от серията Hägglunds

Bosch Rexroth промени значително корпуса на малогабаритната серия хидравлични мотори Hägglunds. Новите Hägglunds CA от 10 до 40 вече са доста по-малки и по-леки, без нищо да се е променило в тяхната изходна мощност. Това ги прави ненадминати по съотношението мощност/тегло, при уникалната способност да осигуряват едновременно максимален въртящ момент и максимална скорост. Новите мотори ще разширят приложното поле на малогабаритната серия на Hägglunds, така че да покрива потребностите и от по-ниски стойности на специфичен въртящ момент с долна граница до 10 Nm/bar.

С изключително високото си съотношение мощност/тегло и с голямата си приспособимост към различни условия, те ще направят директните хидравлични задвижвания оптимален избор за нискомощни приложения. На първо време се предвижда използването на серията Hägglunds СА от 10 до 40 в шприцови машини в производството на пластмасови изделия. Тези машини заемат голям дял от търсенето в диапазона от 50 Nm/bar надолу. В съвсем близко бъдеще се очаква интерес и от страна на други производства и сфери на приложение.

За да постигне това уникално съотношение мощност/тегло на моторите СА от 10 до 40, Bosch Rexroth намали диаметъра им, като същевременно усъвършенства вътрешната им конструкция. Промените обаче не влияят на надеждността и изходната мощност и тъкмо затова тези мотори осигуряват повече киловати на килограм тегло от всички останали. Едновременно могат да се осигурят максимален въртящ момент и максимална скорост, като и двата параметъра могат да се поддържат неограничено дълго време.

При проектирането на серията, Bosch Rexroth използва принципи, подобни на тези от доказалите се CBM мотори Hägglunds. Новите мотори CA от 10 до 40 осигуряват същата мощност както преди, но са с много по-ниско тегло – до три пъти по-малко от това, което предлага конкуренцията.

За потребителите, доброто съотношение мощност/тегло означава добър КПД и ефективно производство. В сравнение с конкурентните технически решения, моторите СА от 10 до 40 осигуряват с 10-15% по-голям въртящ момент на единица вложена енергия. Тъй като хидро-механичните загуби на тези мотори са значително по-ниски, те потребяват и по-малко енергия, особено в диапазона на по-високите скорости.

От друга страна ефективността идва и от добрата приспособимост на серията към различни експлоатационни изисквания – предлагат се четири базови модела и широк диапазон от работни обеми. Четиринайсетте възможни конфигурации за разпределяне на въртящия момент на малки стъпки дават възможност за много точно отмерени движения, както и за пълно оптимизиране на взаимодействието с хидравличните помпи. Различните конфигурации се осъществяват само с два механични интерфейса, което позволява лесно преправяне според нуждите.

Към ненадминатите показатели за мощност и приспособимост към множество изисквания, серията CA от 10 до 40 предлага и уникалните плюсове, характерни за хидравличните мотори с радиално разположени бутала. Сред тях са присъщата им способност да издържат на шокови натоварвания, както и перфектната вътрешна симетрия. Последната осигурява постоянен въртящ момент по време на въртенето, а също и съвършено равновесие на силите, което минимизира шума и вибрациите.

Bosch Rexroth лансира новаторска концепция за PLC автоматизация

Bosch Rexroth представи нова интерфейсна технология за сектор машиностроене, наречена Open Core Interface. Технологията е част от новаторската концепция за PLC автоматизация Open Core Engineering на Rexroth.

Новият интерфейс добавя възможността от програмиране на езици от високо ниво с подобрен достъп до процесора на контролната система. Това позволява на производителите на оборудване да създават индивидуални функции без допълнителен хардуер.

Обикновено на пазара няма икономични алтернативи на стандартните контролни системи. В резултат, досега производителите на машини разполагаха само с ограничен набор от функционални възможности, който бе достъпен и за конкуренцията. Rexroth премахна това ограничение. За първи път производителите могат да създават персонализирани машинни функции в реално време извън PLC платформата посредством интерфейсната технология Open Core Interface.

Фирмените контролни платформи IndraLogic XLC (PLC), IndraMotion MLC (motion-logic) и IndraMotion MTX (CNC) поддържат директното имплементиране в стандартната контролна система на индивидуални програми написани на езици от високо ниво. Програмите разполагат с възможности за директен достъп до фърмуерa, който се предлага само от Rexroth в тази форма. Това позволява на производителите на машини да генерират контролни алгоритми за комплексни функции и кинематика бързо и независимо. Програмистите вече не се нуждаят от познания в областта на PLC програмирането, необходими са единствено умения за работа с C/C++.

Като част от новата концепция за автоматизация, Rexroth предлага и разширена библиотека, чрез която програмистите на индивидуални машинни функции могат да получат достъп до контролните инструменти. Това осигурява възможности за директен контрол без нужда от писане на PLC програми. Open Core Interface е отличен начин, да бъдат защитени експертните познания на производителите на машинно оборудване.

Интегрирани решения от концепцията Industrie 4.0 – акцент в представянето на Bosch Rexroth на панаира в Хановер

За всеки производител, който иска да запази и разшири пазарните си позиции и високата си конкурентноспособност, концепцията за развитие Industrie 4.0 е от основна важност. Чрез сливане на автоматизацията и IT-технологиите, което e залегнало в основата на Industrie 4.0, се увеличават в значителна степен динамиката, гъвкавостта и ефективността на производствените процеси.

Хидравликата има своето запазено място в тези ориентирани към бъдещето системи. По време на водещия индустриален форум, Bosch Rexroth ще представи интегрирани решения от копцепцията Industrie 4.0, които представляват следваща стъпка в техническото развитие - интелигентни хидравлични механизми, работещи в мрежа.

Тази година най-големият индустриален форум в Европа – Хановерски индустриален панаир, ще се проведе от 13 до 17 април. На своя щанд, Bosch Rexroth ще покаже технически възможности за оптимално взаимодействие между хидравлични и електронни компоненти, свързани в индустриална мрежа. С помощта на виртуална преса и технологията „Добавена реалност”, ще бъде демонстрирана високата степен на производителност, енергоефективност и лесното обслужване на хидравлични решения, интегрирани в модерни производствени технологии.

Bosch Rexroth ще обяви пазарния дебют и на редица нови продукти. Сред тях са хидравлични агрегати от новата серия ABPAC. Със своите децентрализирани интелигентни блокове и опционални сензорни пакети, тези агрегати са подходящи за всички промишлени приложения. Те се свързват чрез отворени интерфейси с устройства с по-високо ниво на управление и контрол, или смартфони и таблети, които имат право да контролират агрегатите. Задвижването с честотно регулиране на помпа от серията Sytronix, от своя страна, намалява консумираната електроенергия до 80 %.

На изложението ще бъдат показани още готови за вграждане серво-хидравлични задвижващи механизми, състоящи се от електрически и хидравлични компоненти серийно производство и стандартизирана конструкция. Серво-хидравличните механизми разполагат със собствен затворен циркулационен кръг на хидравличната течност, нуждаейки се единствено от електрозахранване, без да има необходимост от свързване с хидравлично устройство. В допълнение, използваните IndraDrive контролери, поддържат всички стандартни Ethernet протоколи, например: Sercos, ProfiNet, EtherNet/IP, EtherCAT или Powerlink.

Освен серво-хидравлични цилиндри, Bosch Rexroth ще акцентира, също така, и върху електромеханични цилиндри от серията EMC-HD, проектирани за приложения с високи натоварвания. Модулното изпълнение с вградена планетарна или винтова предавка осигурява ефективна работа, дори и в тежки експлоатационни условия.

Използването на хидравлика е от съществено значение за постигането на постоянна мощност и издръжливост в много приложения. С широка гама от системи за контрол на движението, Rexroth продължава да развива възможностите за автоматизация на хидравличните задвижвания. Посетителите на панаира ще могат да получат изчерпателна информация и да видят работещи модели на щанда на компанията.

Bosch Rexroth адаптира хидравличните системи към изискванията на Industry 4.0

Коментар на д-р Щефен Хаак, член на Управителния съвет на бизнес подразделения Индустриални приложения и Координация на продажбите, Bosch Rexroth.

Дори в производства с Industry 4.0 приложения много технологии ще изискват висока енергийна плътност, здравина и разпределена структура. Един от най-важните въпроси е дали инженерите ще успяват да се възползват от пълния потенциал на хидравличните системи в бъдеще.

В тази насока все още има доста предразсъдъци, макар реалността отдавна да ги е отхвърлила. Сред тях е тезата, че хидравличните системи не биха се вписали в модерните машинни концепции, тъй като не са интелигентни. Грешният извод, който произлиза от това, е, че хидравличните технологии нямат място в концепцията за Industry 4.0. Истината обаче е, че хидравликата вече проправя своя път към бъдещето. Хидравличните системи са поначало мощни, а комбинацията от хидравлични актуатори и интегрирани дигитални контролери позволява функциите им да бъдат управлявани чрез софтуер, което ги прави и интелигентни.

Стандартните функции на хидравличните системи са предварително дефинирани в контролните устройства, задвижванията и захранващите блокове от Rexroth. Всичко, което потребителите трябва да направят, е да настроят параметрите. Софтуерът и интелигентните алгоритми за контрол, разработени специално за изискванията на хидравличните технологии, автоматично изравняват нелинейните криви на параметрите, присъщи на флуидните системи. Най-добрият пример за това е серията ни хидравлични системи Sytronix. При тях софтуерът комбинира най-доброто от електрическите компоненти и хидравликата. Това означава, че операциите, които преди се изпълняваха от стоманени или железни клапанни регулатори, сега се извършват от децентрализирани интелигентни технологии, интегрирани в електронни контролери. Те могат да регулират оборотите на помпени задвижвания в зависимост от потреблението. В много процеси това води до значителни икономии на енергия. В резултат, днес хидравличните системи консумират с до 80 % по-малко електричество в сравнение със системите, работещи с постоянна скорост. В допълнение, в съвременните хидравлични технологии на Rexroth най-добрите в своя клас контролери заместват вентилите, използвани досега за контрол на движението. Електрозадвижванията позиционират хидравличния цилиндър единствено с помощта на оборотите на помпеното задвижване. Тук говорим за хидравлични трансмисии, които вършат същата работа като електромеханичните линейни задвижвания. Те преобразуват въртеливото движение на електрозадвижванията в линейно движение, но възползвайки се от всички предимства на хидравликата.

Това е особено важно за следващата стъпка в развитието на технологиите в областта – самостоятелни линейни оси. Те представляват готови за инсталиране цилиндрови агрегати със собствен високо интегриран цикъл на флуида. Така машините вече не се нуждаят от централен хидравличен задвижващ блок, който да движи тези оси. Самостоятелните оси се включват в системата като електрически устройства, като се нуждаят само от захранващ кабел и връзка за трансфер на данни към контролния блок на оборудването. Софтуерните инструменти, използвани за стартиране на машините, са същите като тези за електрозадвижванията. Операторът не се нуждае от задълбочени познания в областта на хидравликата, тъй като всичко, което е необходимо да направи, е да настрои параметрите на предварително програмираните функции към изискванията за конкретното оборудване. Децентрализираната интелигентна функционалност и отворените интерфейси се оказват определящи условия за разработването на устойчиви решения за автоматизация, независими от физиката на задвижванията. В областта на електрическите и хидравличните системи Rexroth се фокусира върху Mulc-Ethernet интерфейсите, които поддържат всички разпространени протоколи.

Съвременните хидравлични технологии от Rexroth са напълно готови за хоризонтална и вертикална интеграция в решенията за автоматизация на бъдещето и покриват всички необходими изисквания.

Машини за прецизно термично почистване на заусенъци от Bosch Rexroth

Повече от 40 години утвърденият производител в машиностроенето Bosch Rexroth предлага на пазара системи за термично почистване от заусенъци на сложни детайли. Технологията TEM (thermal deburring method) на Bosch Rexroth се основава на дългогодишния опит на компанията, благодарение на който се постига бърза, точна и икономична обработка на широка гама от заготовки и детайли със сложна геометрия и контури.

Телата със сложна геометрия и трудно достъпни контури изискват специални методи на почистване за постигане на оптимални резултати. Независимо дали заусенъците са по външната част на детайла или във вътрешността на резбови отвори, термичното почистване гарантира бърза и надеждна обработка. Чрез тази технология могат да бъдат обработвани чугунени, стоманени и алуминиеви детайли с отлични крайни резултати.

По своята същност термичното почистване на заусенъци е термохимичен процес, при който в камера под налягане се запалва висококонцентрирана газо-кислородна смес. При „взрива” се достига температура от 2500 - 3200 °С  за извънредно кратко време - около 20 ms. Тъй като сместа запълва цялото пространство, отделената лъчиста топлина води до изгаряне на всички заусенъци и частици с голям коефициент на съотношение повърхност/обем, независимо дали са външни или вътрешни, метални или неметални. Отложените окиси след това лесно могат да бъдат почистени при последващ технологичен процес.

Rexroth предлага два типоразмера на машините, в зависимост от размерите на заготовките и обема на производството:

 • TEM-P80 с диаметър на камерата 120 mm или 150 mm;
 • TEM-P350 с диаметър на камерата 250 mm или 320 mm.

Машините, използващи метода TEM, са изключително надеждни и дълготрайни, гарантиращи ефективността на направената инвестиция. Системата за контрол на процеса се управлява от мощен промишлен компютър с инсталиран софтуер, който поддържа база данни с параметри на технологичния процес, които могат да бъдат зададени незабавно. Новоразработена газоизмервателна технология гарантира точното налягане и количество на газовата смес за всеки машинен цикъл. В качеството на горивен газ могат да бъдат използвани водород, природен газ или метан, като основните предимства на машините за термично почистване са:

Бързина
 • 25 – 50 s/за 1 цикъл на обработка;
 • Едновременна обработка на няколко заготовки (подходящ за серийно производство на големи количества);
 • Бърза смяна на настройките и приспособленията.

Икономичност
 • Опростени приспособления или групова обработка в кошници;
 • Икономична обработка (външна и вътрешна) на заготовки със сложна геометрия с кратък работен цикъл;
 • Универсален метод за всички материали;
 • Подходящ за различни геометрични тела.

Надеждност
 • Надеждно повтаряне и документиране на процеса (подходящ при производство на части, свързани с безопасността);
 • Непрекъсната експлоатация, с възможност за трисменен режим на работа.

Преходът към Industry 4.0 е в паралелното създаване и внедряване на решения

Коментар на д-р Щефен Хаак, член на Управителния съвет, отговарящ за бизнес звена Индустриални приложения и Координация на продажбите в Bosch Rexroth.

Преходът към Industry 4.0 постепенно се ускорява. След задвижващите и контролни технологии, хидравличните решения все по-успешно покриват изискванията, необходими за интегрирано производство. Ето защо в Rexroth обогатяваме портфолиото си хидравлични задвижващи механизми и захранващи блокове с интелигентна функционалност.

Вземането предвид само на техническите аспекти на Industry 4.0 обаче би било недостатъчно. След покриване на техническите изисквания е важно концепцията да се използва за развиване на нови идеи и бизнес модели. В този контекст Bosch Rexroth търси участие в различни работни групи за разработването на интелигентни системи и технологии за Industry 4.0. Такива са немската технологична мрежа OWL, SmartFactoryKL и щатският Industrial Internet Consortium. В работата си се ръководим от два основни принципа. От една страна се стремим към еволюционно развитие на автоматиката, основно чрез отворени интерфейси и общи стандарти, а от друга – използваме споделения опит в областта за генерирането на нови идеи за революционни производствени процеси и бизнес модели.

Като лидер в областта на решенията за Industry 4.0 търсим допълнителен потенциал в редица пилотни проекти в собствените ни производствени съоръжения. По този начин изследваме възможностите за интеграция на всички задвижващи и контролни продукти и събираме ценна информация за приложенията им. Такъв пример е интегрираната производствена линия за широка гама от продукти във фабриката на Bosch Rexroth във Хомбург, Германия. На базата на стандартен хардуер и софтуер от портфолиото на Bosch Rexroth и чрез RFID тагове, в ИТ системата на завода бяха интегрирани децентрализирани интелигентни производствени станции. Резултатът от внедряването на технологията е намаляване на натоварването за персонала и увеличаване на производителността с 10% благодарение на създаването на индивидуално ориентирани работни инструкции и режими. В допълнение, на базата на наученото от този проект, разработихме нови софтуерни функции, от които вече могат да се възползват всички потребители на решенията ни.

Опитът от тези пилотни проекти показва, че преходът към Industry 4.0 не се случва наведнъж. Всъщност виждаме, че най-голям прогрес бележим там, където се внедряват бързо управляеми решения. Такива са например единичните децентрализирани интелигентни производствени станции, опитът с които ни помага да изчистим концепциите си и да ги приложим и в други системи. Стават възможни например приложения за мониторинг на индивидуални оси на производствени машини, които позволяват по-адекватна и прецизна превантивна поддръжка.

Технологичната база на Industry 4.0 значително се разшири и обогати през последните три години, а еволюцията продължава да се случва. Визията за интегрирано производство може да бъде изпълнена обаче, само ако крайните потребители, производителите на оборудване, учените и проектантите на решения за индустриална автоматизация прилагат целия си досегашен опит стъпка по стъпка, с малки, но бързи крачки напред.

Bosch Rexroth ще представи Industry 4.0 технологии на Hannover Messe 2015

От 13 до 17 април 2015г. Bosch Rexroth ще представи нови интелигентни решения на изложбата MDA (Motion, Drive & Automation) в рамките на Hannover Messe 2015.

В унисон с фокуса на изложението върху Industry 4.0 технологиите, компанията ще представи интелигентни хидравлични и електромеханични задвижвания и контролни системи, които се отличават с новата си технология Open Core Interface. С Open Core Interface потребителите и производителите имат свободата да планират свои собствени индивидуални контролни функции. Множество OEM производители използват в момента този интерфейс за постигане на интеграция на смартфони и таблети в своите решения за по-голяма лекота на работа и диагностика.

Bosch Rexroth е една от първите индустриални компании, които прилагат Industry 4.0 проекти в свои собствени производствени операции. В края на миналата година новата поточна линия в завода на Bosch Rexroth в Хомбург бе отличена с наградата Industry 4.0 като пилотен проект в прилагането на практика на концепцията. Опитът и наблюденията върху тези проекти също помагат в разработването на нови продукти и интегрирани решения за промишлената автоматизация.

Блясъкът и славата на Болшой театър обезпечени технически с решения на Bosch Rexroth

Има театри със световноизвестна слава, в които музиката е религия, балетистите и оперните артисти са от най-висока класа, а желаещите да се насладят на изкуството зад вратите им са готови да чакат месеци за билети и да платят много за удоволствието да изживеят незабравими мигове в тях! Такъв е Болшой театър! След шест години комплексна реконструкция, през есента на 2011 г., Москва бляскаво отпразнува отварянето на изцяло обновения театър.За главен изпълнител на изключително сложната и модерна сценична техника е избран утвърденият немски производител Bosch Rexroth. Той произвежда, инсталира и пуска в експлоатация над 600 хидравлични и електрозадвижвания, както и системи за управление и контрол на машините и механизмите, намиращи се над и под сцената.

Болшой театър, който е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО отново е в центъра на културния живот на Русия. Но зад напълно запазения исторически облик на сградата и помещенията, построени през 1825 г., вече функционират най-съвременни технологии.

Базово условие при реконструкцията било да се запазят външните размери на сградата, което наложило пълна промяна на пространството под сцената, чрез изграждането на нови помещения за сценичната техника. Например, сценичният трап, който поддържа платформите, вече е с дълбочина над 20 метра. Седемте големи сценични платформи впечатляват още преди вдигането на завесата: всяка платформа има две нива и е с дължина 22 метра, широчина 3 метра и височина 10 метра. Една платформа тежи средно 70 тона. Внедрените хидравлични задвижвания ги преместват плавно нагоре и надолу на разстояние 16 метра, при скорост до 0,7 m/s. И нито звук от това движение не трябва да се долавя в залата. Затова от Bosch Rexroth решават да разположат техниката във възможно най-ниската част на подземието, за да бъде максимално отдалечена от зрителя.

Новата техника над сцената дава възможност за пълноценно използване на светлинните, звуковите и визуалните ефекти. Пространството е оборудвано със специални механизми и съоръжения за преместване на осветителни тела, апаратура за специални ефекти и акустика. Например, една лебедка може да издига товар с тегло 1 тон със скорост от 1,8 m/s. Използваните механизми са с изключително тиха работа, като в допълнение са снабдени с ефективна звукоизолация, за да предотвратят смущаващи представлението шум. Друго предизвикателство е гарантирането на пълна безопасност - артистите и сценичният персонал спокойно могат да бъдат на сцената, докато в същото време големи товари се движат над тях. Високотехнологични сензори и многопараметричното софтуерно обезпечение на системата на Rexroth за контрол и управление на сцената гарантират отсъствието на такива рискови ситуации.

Bosch Rexroth е модернизирала сцените и на други исторически театрални сгради, в това число на China National Grand Theater в Китай и Oslo Opera House в Швеция.

След шест години прецизни възстановителни работи, залата отново сияе в предишния си блясък.

Поточна линия на Bosch Rexroth бе отличена с наградата Industry 4.0

Нова поточна линия в завода на Bosch Rexroth в Хомбург бе отличена с наградата Industry 4.0 като пилотен проект в прилагането на практика на концепцията Industry 4.0. Внедреното решение е доказателство за потенциала на концепцията Industry 4.0 и служи като модел за много други компании как да увеличат значително своята производителност.

Над 200 различни хидравлични клапани се сглобяват на една технологична линия. Чрез използването на RFID чипове върху детайлите деветте интелигентни работни станции на поточната линия разпознават как трябва да бъде сглобен крайният продукт и съответно какви технологични операции са необходими. Инструкциите за работа се визуализират на дисплеи за улеснение на персонала. Поточната линия интегрира човек, продукт и машина в условията на гъвкаво масово производство и по този начин може икономично да произвежда множество малки партиди персонализирани продукти.

В планирането и изпълнението на поточната линия Bosch Rexroth е използвала предимно собствени продукти и решения.

Високопрецизни ролкови направляващи системи RSHP за обработващи центри от Bosch Rexroth

Bosch Rexroth представи ново поколение високопрецизни ролкови призматични направляващи и танкети за обработващи центри. Оборудвани с линейните системи на Rexroth, центрите за машинна обработка работят с изключителна точност и бързина, дори и при много големи натоварвания.

Високопрецизни ролкови направляващи системи RSHP от Bosch Rexroth са интегрирани в едношпинделния обработващ център BA one6 на немската компания Schwabische Werkzeugmaschinen, базирана в Шрамберг. Компанията е доставчик на оборудване за бърза и прецизна машинна обработка на стомана и леки сплави. BA one6 е оборудван с хоризонтален шпиндел, проектиран за 4- и 5-осна обработка на едрогабаритни детайли от леки сплави, което прави модела подходящ за широк набор от приложения. Обработващият център се използва от производители на оригинално оборудване и доставчици на елементи за автомобилостроенето и космическия сектор, както и от редица компании, произвеждащи хидравлични и пневматични компоненти. Изискванията във всички тези сектори нарастват непрекъснато, особено по отношение на прецизност, скорост и производителност, което от своя страна поставя качествено нови изисквания към самите машини.

Изключителна прецизност
Основни елементи в конструкцията на обработващия център BA one6 са новите вископрецизни ролкови системи RSHP от Rexroth. Когато обработващият инструмент с диаметър до 300 мм влезе в контакт с едрогабаритен алуминиев детайл, възникват огромни натоварвания. Ето защо е от особена важност да се осигури висока динамика и прецизност при направляващите на отделните оси. Ролковите релсови системи Rexroth гарантират, че оста следва без отклонения зададената траектория и всички обработващи инструменти са прецизно позиционирани.

Изключително надеждни по отношение на скоростите и ускоренията, ролковите направляващи системи отлично поддържат динамиката на линейните мотори, като същевременно отговарят и на високите изисквания за товароносимост. Тя е от съществено значение, тъй като при пиково динамично натоварване от 27 kN силните магнитни полета в линейните мотори упражняват сила от над 54 kN върху направляващите.

Бързина и производителност
Ролковите системи от Rexroth допринасят и за значително по-малко вибрации при обработката, благодарение на новоразработена и патентована технология. Входната зона на направляващите е специално оформена, така че цилиндричната ролка да не бъде внезапно, а постепенно натоварена. Дори при максимално натоварване тази технология осигурява прецизин и плавен преход. В сравнение с предишни модели направляващи, новите ролкови системи се отличават с до 66% по-висока стабилност в радиална и аксиална посока. Това значително подобрява качеството на готовите повърхности на детайлите.

Освен прецизен, обработващият център BA one6 е и изключително бърз. Работните ходове от 600 мм по оста X, 650 мм по оста Y и 500 мм по оста Z.,позволяват пълноценно да бъде използвана динамиката на линейните мотори и с помощта на новите ролкови направляващи да се намали значително продължителността на работните цикли. Допълнителна двойно въртящата се станция позволява зареждане и разтоварване в паралел с цикъла на обработка, което редуцира времетраенето им с до 40 %.

Танкетите за ролковите направляващи гарантират висока гъвкавост при сглобяването, тъй като могат да бъдат комбинирани по желание с произволна направляващ от същия размер. Именно това е от решаващо значение, когато от Schwabische Werkzeugmaschinen подбират компонентите за обработващия център BA one6. Благодарение на изцяло новата си концепция, ролковите направляващи RSHP позволяват и увеличаване на интервалите между отделните смазвания с около 20 %, което носи множество допълнителни предимства в дългосрочен план.

В масовите производства, обработващите центри BA one6 обикновено се експлоатират по около 20 часа на денонощие. В тази връзка експлоатационният ресурс на компонентите е въпрос от първостепенна важност. С 20 % по-високо статично и 10 % по-високо динамично натоварване, новите ролкови направляващи системи от Rexroth напълно отговарят на изискванията на мащабните производствени операции.

Нова самостоятелна компания под името Aventics, създадена от бившето Rexroth Pneumatics, се появява на международния пазар за пневматика

Новото име Aventics представлява комбинация от следните думи: Advantage (предимство), inVENtion (изобретение) и pneumaTICS (пневматика). Ребрандирането и представянето на новата марка е най-голямата промяна на пазара за пневматика в последните десетилетия. За първи път конкурентна фирма напълно се преобразява: ново име, нови ценности и нова фирмена структура.
С тези промени Aventics е уверена в своя успех в разширяването на пазарната си позиция чрез фокусиране върху нови отрасли като тежката промишленост и медицинската техника. Доказани продукти и концентриране върху нуждите на клиента и индивидуални решения ще бъдат основна част от фирмената политика. С новата си позиция, като средна по големина компания с 2100 служители, фирмата вижда много възможности за развитие.

Безстепенни хидростатични трансмисии (CVT) за малки трактори

Благодарение на линейния дизайн и високата ефективност, хидростатичното компактно устройство A40CT съчетава съществените предпоставки за използване в модерните предавателни кутии с делител за малки трактори и транспортни машини. С A40CT на Bosch Rexroth, модерните разделителни предавателни кутии намират своето място в ценово чувствителния сегмент на малките машини от 88 кВт (120 к.с.) и по-малко.

Продължително безстепенно шофиране, активно изчакване и работа при оптимална ефективност или диапазон на мощност - с тези свойства, модерните предавателни кутии с делител все повече се установяват в сегмента на по-малко мощните трактори и транспортьори. Тази тенденция се потвърждава от успеха на хидростатично компактно устройство A40CT, което все повече се използва като ключов компонент на разделителните предавателни кутии в селскостопански машини с диапазон на мощност 59-88 кВт (80-120 к.с.). Съответният потенциал за подобрение по отношение на комфорт, безопасност и ефективност е добре илюстриран от гъвкавия малък трактор Lintrac с 66 кВт (90 к.с.) и специалния транспортьор Viatrac Aebi VT450 с 80 кВт (109 к.с.).

Lintrac, произведен от тиролския производител на селскостопанска техника Lindner в средата на 2014 г., е първият безстепенен трактор с адаптивна задна ос. Машината, която е подходяща за обработваеми земи, планинско и пасищно земеделие, както и за общинско ползване, дължи многократно награждавания си режим на движение на новата безстепенна предавателна кутия TERRAMATIC TMT 09 от ZF Friedrichshafen, която е съвместно разработена с Lindner и произведена в завода на ZF в Щайр. Фактът, че предавателната кутия постига много добра ефективност, дори и при по-високо хидростатично разделяне, до голяма степен се дължи на интегрираното хидростатично компактно устройство A40CT045-045 на Bosch Rexroth. Ключът към това е високото номинално налягане от 450 бара в малък номинален размер (45 см3).

Друга наградена машина, която успешно използва компактния блок на Bosch Rexroth, е представител на специална категория транспортьори. Viatrac Aebi VT450 Vario (Euro 6) е новият топ модел на Aebi в този диапазон. Той е с мощност по-голяма от 80 кВт (109 к.с.) и използва новата безстепенна предавателна кутия на австрийската компания VDS GmbH, която е съвместно разработена с производителя на транспортьора. Съществена особеност на специалния трактор е бавния пробег, задвижван чисто хидростатично до 7 км/ч.

Бюро за Развитие Техника ЕООД стана член на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК)

Бюро за Развитие Техника ЕООД беше приета за член на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Камарата е част от от международната мрежа на германските външнотърговски камари. Основната цел на ГБИТК е да бъде платформа, предоставяща на членовете възможност за ефективен обмен на информация относно бизнес средата и започването на нови бизнес партньорства.

Bosch Rexroth ще представи ново решение за задвижване в серво преси на EuroBLECH 2014

По време на изложението EuroBLECH 2014 (21-25 октомври, Хановер), Bosch Rexroth ще представи иновативни персонализирани решения за листообработка. С лесни за интегриране мултитехнологични продукти, функционални модули и системни решения, компанията ще представи редица решения, повишаващи енергийната ефективност и производителност в много класически приложения в индустрията.

Сред тях е иновативното основно задвижване за серво преси. Системата, състояща се от асинхронен двигател с маховик и аксиално бутална помпа A4, задвижва хидравличен радиално бутален мотор. Асинхронният двигател с маховик първи се довежда до номиналната скорост на въртене и енергията се прехвърля чрез помпата на хидравличния мотор. Скоростта на изхода на радиално буталния двигател може да се променя непрекъснато, като се използва ъгловото завъртане на помпата. Изходната мощност на радиално буталния двигател след това е на разположение в целия диапазон на скоростта. Когато натоварването се забави, получената енергия може да бъде запасена в маховика. След това във фазите на ускоряване, тази енергия се възстановява. Това позволява значително намаляване на инсталираната електрическа мощност на двигателя. Допълнителното инсталиране на регенеративни контролни единици дава възможност за обмен на енергия с други потребители. Това позволява по-нататъшно значително намаляване на търсенето на енергия.

Сред останалите новости, които Bosch Rexroth ще демонстрира на изложението са хидравлични и електромеханични задвижвания с променлива скорост за спиране на пресата, автономни хидравлични задвижвания за монтажни машини и др.

Бюро за Развитие Техника ЕООД представи иновативни решения на
МТП Пловдив 2014

Гостите на щанда ни успяха да видят функционален модел на затворена система за синхронизиране и позициониране на хидравлични цилиндри. Моделът показва най-новите разработки на фирмата в тази област и комбинацията от хидравлика и електроника за постигане на прецизно движение, позициониране и синхронизиране на хидравлични цилиндри, което е базово изискване към всички съвременни машини.

Друга новост беше високомоментен радиално-бутален хидромотор, подходящ за директно задвижване (без редуктор). Отличителни характеристики на изделието са висок въртящ момент и ниска скорост, а приложната му област се простира в енергетиката, минната и химическата индустрия.

Беше обърнато внимание и на производството ни на хидравлични агрегати и системи. Специално на такива с компактни размери и ниско ниво на шум. Тази иновация е оптимално решение при производството на асансьори и повдигателни съоръжения, машини за производство на пластмаса, лаборатории и зали за обучения.

В допълнение към широката продуктова гама на Bosch Rexroth, бяха представени и всички предлагани от фирмата компоненти, включително помпи, клапани, разпределители, хидравлични акумулатори, филтри, охладители и др. Кабеловодещите вериги на италианския производител Tecnimetal International също бяха представени.

Друг акцент в участието ни на панаира беше пълната гама от продукти за линейни премествания – линейни лагери, призматични направляващи и сачмени танкети, както и сачмено-винтови двойки. Всеки посетител лично се обеди в ергономичните качества на работните столове на Bosch Rexroth на специално оборудваното за целта монтажно работно място.

Директно задвижване Hägglunds CBM от Bosch Rexroth

Изискванията към производството постоянно нарастват, като едновременно с това сроковете, енергията и ресурсите за изпълнение намаляват. С директното задвижване Hägglunds CBM от Bosch Rexroth това уравнение се решава по-лесно. Hägglunds CBM създава 50% по-голям въртящ момент чрез хидромотор, който е по-малък и с 50% по-лек от своя предшественик. Това дава най-високото съотношение „въртящ момент-тегло” в света и паралелно с това предлага всички предимства, които очаквате от едно директно задвижване.

Сред характеристиките на Hägglunds CBM са пълен въртящ момент още при стартиране, защита от ударни натоварвания и четириквадрантна характеристика. От промишлеността до корабни приложения може да се справяте с повече работа на по-малко пространство, по-малко енергия и по-малко натоварване върху задвижващия вал. Това означава по-висока производителност с по-малко емисии. А това е гениално решение.

Основни параметри:

 • Максимално работно налягане – 350 bar
 • Въртящ момент – 394÷1 970 kNm
 • Скорост на въртене – 8÷53 min-1

Bosch Rexroth представи нова серия електромеханични цилиндри EMC

Bosch Rexroth разработи ново поколение електромеханични цилиндри EMC. В новата серия EMC цилиндри се забелязва високата компетентност на Rexroth във всеки детайл, благодарение на интеграцията на доказани патентовани технологии. Резултатът е задвижващ механизъм, чиято външна геометрия и режим на работа са еквивалентни на пневматичен цилиндър, но който е много по-енергийноефективен и гъвкав.

Цилиндрите се отличават с хигиенен дизайн, висока устойчивост на химикали и почистващи препарати, както и добро уплътнение, което предпазва от проникване на вода, прах или лубриканти (степен на защита IP65). За улеснение на потребителите е налична и оптимизирана концепция за смазване, която може да свърже цилиндъра към централната система за смазване и да намали времето за престой. Високата точност на позициониране на електромеханичния цилиндър чрез сачмено-винтови двойки предлага максимална производителност и ефективност на разходите.

С новата разработка Bosch Rexroth предлага на своите клиенти интелигентна задвижваща система за свободно програмиране и реализиране на сложни контури с висока степен на гъвкавост и ниски експлоатационни разходи.

Бюро за Развитие Техника ЕООД се сертифицира по стандарт
ISO 9001:2008

Продължавайки да се водим от нашето желание да предоставим все по-добри продукти и услуги на нашите клиенти, Бюро за Развитие Техника ЕООД внедри система за управление на качеството и успешно я сертифицира по стандарт ISO 9001:2008. Заедно със сертификата ни за "Официален сервизен център за България" издаден от Бош Рексрот, доказваме нашата решителност постоянно да правим подобрения както на управлението на различните процеси във фирмата, така и на техническата среда и подготовка на нашите сервизни специалисти.

Нашата цел е клиентите ни да бъдат максимално удовлетворени от нашите продукти и услуги, както и да изградим дългосрочни партньорства базирани на взаимно доверие.

Новата "GoTo" програма на Бош Рексрот за бързи доставки на най-търсените компоненти

Освен с нашите над 3000 складови позиции, новата "GoTo" програма на Бош Рексрот за бързи и ефикасни доставки на компоненти, ви дава възможност да изградите Вашите машини и системи още по-бързо. В зависимост от продукта (при ограничение на бройките) доставката до Вас може да е в рамките на 6 дни (експресна). Чрез "GoTo" програмата Ви предлагаме надеждна доставка в кратки срокове на нашите най-търсени продукти от Линейна техника и Хидравлика.

Разгледайте специалните каталози за "GoTo" програмата на Bosch Rexroth:

Бърза доставка и ремонт на помпи и мотори в селскостопанската техника

Гамата от сервизни услуги, които предлагаме по хидравличните системи в селскостопанска техника е:

• Бърза доставка на нови хидравлични помпи и мотори Bosch Rexroth
• Ремонт на хидравлични помпи и мотори Bosch Rexroth
• Ремонт на хидравлични цилиндри
• Диагностика на хидравлични системи на място при клиента
• Анализ на замърсеността на хидравлични масла

Хидравлика от Bosch Rexroth се внедрява в следните марки и модели селскостопански трактори:

  CASE

 • Maxxum
 • Puma

  NEW HOLLAND

 • T6
 • T7

  STEYR

 • Profi
 • CVT 6000

  JOHN DEERE

 • 6130

  MASSEY FERGUSON

 • серия 5400
 • серия 5611-5612-5613
 • серия 6612-6613-6615
 • серия 7614-7615
 • серия 7715-7716-7718
 • серия 7615-7616-7618

  FENDT

 • серия 712, 714, 716, 718
 • серия 815, 818, 820
 • серия 916-930

Всички ремонти се извършват със 100% ОРИГИНАЛНИ РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ от Bosch Rexroth!

Agriculture

Бюро за Развитие Техника ЕООД - сертифициран сервизен център по хидравлика на Bosch Rexroth за България

През месец декември 2013г. фирма „Бюро за Развитие Техника” ЕООД премина одит и получи сертификат за сервизен център на Bosch Rexroth за България.

За придобиването на сертификат за сервизен център преминахме сериозна подготовка. Като световен лидер в производството на хидравлика Bosch Rexroth са създали стандарти и процедури за всички процеси – от чисто административни през производствени до сервизни. За да бъдем официален сертифициран сервизен център за България, ние въведохме и спазваме високите изисквания на производителя съгласно процедурите, необходимото ниво на оборудване и квалификацията на персонала, които са гаранция за качествено обслужване и ремонт.

В сервизния ни център успешно ремонтираме и възстановяваме хидравлични помпи, хидравлични мотори и цилиндри, като планираме да разширим дейността включвайки хидравлични разпределители, клапани и пропорционална техника.

Убедени сме, че с нашите знания и умения и с дългогодишния опит на Bosch Rexroth, ще можете винаги да разчитате на професионални и безкомпромисни ремонти.

За повече информация относно предлаганите услуги от сервизния център вижте тук.

Бюро за Развитие Техника ЕООД - партньор на Tecnimetal International за България

Продуктите на Tecnimetal International допълват гамата от изделия, които предлагаме, позволявайки ни да обърнем специално внимание на безопасността, паралелно с ефективността и иновативността на разработваните от нас цялостни технически решения. Плановете ни за развитие на Tecnimetal International у нас включват поддържането на склад на най-пазарно атрактивните изделия от портфолиото на компанията.

Италианската фирма Tecnimetal International е сред топ европейските производители на технически средства за машинна безопасност. Централата на компанията се намира в град Сан Джовани ди Кроче в италианската провинция Кремона. Tecnimetal International е основана през 1974 г. Днес производствено-логистичните сгради на компанията са разположени на площ от 18 000 кв.м., обхващащи технологични звена за целия процес - от развоя до производството на готови изделия.

Разгледайте предложенията на Tecnimetal International за механични защити и стружкоотвеждащи транспортьори.

Ръчни преси от SCHMIDT Technology

Имаме удоволствието да предложим на Вашето внимание ръчните преси с марката SCHMIDT Technology. Те могат да извършват редица технологични операции. По този начин се заменят някои скъпо струващи процеси (заваряване, запояване и др.), което прави производството по-икономически ефективно.

Пресите се отличават с бърза и лесна пренастройка, както и точно и сигурно позициониране на инструмента. Не се нуждаят от поддръжка и смазване. Извършват анализ и блокиране на пресата при сгрешен детайл. Могат да бъдат оборудвани с SCHMIDT Контролер за управление на процеса в реално време, което позволява дори при ръчни преси всеки работен ход да бъде с желаната сила.

За повече информация, разгледайте страницата ни на SCHMIDT Technology за ръчни преси.

Bosch Rexroth разработи нова серия електромеханични цилиндри за тежки натоварвания

Световни пазарни проучвания, направени от водещи специалисти сочат, че в дългосрочен аспект, електромеханичните задвижвания ще разширяват пазарния си дял за сметка на пневматичните и хидравличните задвижвания. По тази причина, през последните години сме свидетели на тенденцията утвърдените производители на пневматика и хидравлика да разширяват продуктовите си гами с електромеханични задвижвания. В съзвучие с тази пазарна тентенция, водещият немски производител Bosch Rexroth е инвестирал в разработването на нова гама електромеханични цилиндри EMC-HD. Отличителни техни специфики са въможностите за постигане на висока енергийна ефективност на инженеринговите решения, в които те се влагат. Новите цилиндри EMC-HD осигуряват най-съвременни възможности за контрол и управление, дори в условия на големи експлоатационни натоварвания.

Новите електромеханични цилиндри EMC-HD, благодарение на иновативната си система за задвижване, предлагат възможност за гъвкаво и прецизно задаване на действащите сили, текущата позиция и скоростта - по всяко време, съобразно конкретните изисквания.

 • Bosch Rexroth EMC-HD Transfer
  Транспортиране
 • Bosch Rexroth EMC-HD Oguvane
  Огъване
Механиката, използвана в конструкцията на новите електромеханични цилиндри, е базирана на доказаните във времето винтови предавки на Bosch Rexroth, в цялото им разнообразие от комбинации на диаметри и стъпки. Rexroth предлага цилиндрите както като самостоятелни механични възли, така и като окомплектовани системи с различни предавки, серводвигатели и контролери от серията IndraDrive. Всички важни конструктивни елементи са от утвърдената производствена програма на Rexroth.

 • Bosch Rexroth EMC-HD Abkant
  Абкант
 • Bosch Rexroth EMC-HD Presovane
  Пресоване
Новата серия електромеханични цилиндри EMC-HD, както е показателно и от абревиатурата HD (Heavy Duty), е специално разработена за работа при тежки експоатационни натоварвания. Във възможностите йм е постигането на прецизно позициониране, дори на тежки товари, при това в усложнена работна среда. Точността им е ±0,01 mm, и то без използването на допълнителна система за измерване на хода. Задвижванията EMC-HD със степен на защита IP65 са подходящи за използване на открито, осигурявайки надеждна работа в широк температурен диапазон.

Технически характеристики на нормално изпълнение EMC и EMC-HD („Heavy Duty” изпълнение)

Изпълнение EMC EMC-HD
Максимален ход 2000 mm 1200 mm
Максимална скорост 1,6 m/s 1,0 m/s
Максимална аксиална сила 29 kN 110 kN
Динамичен товар до 29 kN до 211 kN

Сред предимствата на електромеханичните цилиндри са:
 • Висока енергийна ефективност при минимално въздействие върху околната среда;
 • Опростена, компактна и здрава конструкция, спестяваща място при вграждане;
 • Точно позициониране, голяма динамика, мощно задвижване и дълъг експлоатационен живот, чрез използването на прецизни винтови предавки;
 • Цялостни системи за директно вграждане, позволяващи елементарно, бързо и функционално инсталиране и пускане в експлоатация;
 • Интелигентна задвижваща система за свободно програмиране и реализиране на произволни контури на движение (свободно задаване на параметрите: сила, позиция и скорост в целия работен диапазон).

Демонстрация на индустриални инструменти BOSCH се проведе на 20.11.2013г. в магазина ни в Пловдив

Практическа демонстрация на професионални и индустриални инструменти с марката BOSCH се проведе в магазина ни в Пловдив.

Специалната серия инструменти, предназначени за индустриално приложение, е новост на българския пазар и се представя за първи път.

На демонстрацията, проведена от специалистите на Роберт Бош България, гостите имаха възможност да се убедят във възможностите на високочестотните и пневматични инструменти, създадени да работят при високи натоварвания и непрекъснат цикъл.

Специално внимание се отдели на новите машини за обработка на тръби.

Роботи нанасят покритията на големи хидравлични задвижвания и двигатели в завод на Bosch Rexroth в Швеция

Нов, изцяло роботизиран цех за боядисване, бе изграден в завода на Bosch Rexroth в шведския град Мелансел (Mellansel). Звеното е специализирано в развоя и производството на марката Hägglunds - хидравлични задвижвания и двигатели за приложение в тежки производствени условия. 

В близкото минало покритията на големите хидравлични двигатели са се нанасяли на друго място от подизпълнител. Благодарение на новото съоръжение в завода се боядисват от 40 до 60 двигателя за ден, като се предвижда при пълно натоварване на експлоатационните мощности да се достигне капацитет от 12 000 до 16 000 двигателя годишно.

 Целта е полираните покрития да се нанасят лесно, без отпадъчни материали. Изключителната прецизност на изпълнение на технологията, точното измерване на количеството използваната боя и поддържането на оптимално съотношение въздух - боя са от определящо значение за постигането на високо качество на покритията.

Част от новоизграденото оборудване е RFID система за всеки компонент, която осигурява подробни инструкции в процеса на нанасяне на покритията. Транспортни роботизирани системи с напълно автоматично управление осигуряват преноса на двигателите между отделните звена на технологичния процес. За всяка работна операция, 3D скенер чете информацията от RFID системата, за да се осигури качествен процес по нанасяне на покритието. „Роботизираните станции за боядисване са толкова гъвкави като функционалност, че компонентите могат да пристигат на случаен принцип, независимо от конкретната технология за нанасяне на покритието, вида на боята или нейния цвят.

Новоизграденото технологично оборудване е високо енергийно-ефективно. Стойностите на температурата, количеството вода и степента на оцветяване са обект на мониторинг и контрол от изградена автоматизирана система. Двигателите се почистват на базата на т.нар. противотоков принцип. С използването на бои на водна основа, Bosch Rexroth редуцира нуждата от използването на разтворители с до 80%. Роботизираните станции, използвани за боядисване, са разположени в индивидуални помещения и са програмирани да нанасят точното количество боя без излишъци. Също така, настройките им включват опция за разпознаване вида на компонента и нанасяне на точния цвят боя.

На един клик разстояние от сачмено-винтовата двойка, от която се нуждаете

Новата онлайн конфигурация на Rexroth дава възможност за бързо конфигуриране на сачмено-винтови двойки, конструирани по Ваши технически параметри. Тя също улеснява и ускорява процеса на поръчване.

Използвайки следния линк:
www.boschrexroth.com/ballscrew-configurator
, Вие вече можете много лесно и бързо да оформите специфичното за Вас решение.

Новият онлайн инструмент позволява конфигуриране, подкрепено от инструкции „стъпка по стъпка” и придружено с изображения. Могат да бъдат избирани всички опции от каталога. Инструментът автоматично преразглежда модифицираните параметри за достоверност. След като конфигурацията е завършена, може да свалите 2D или 3D модел във всеки от широкоразпространените формати.

Обработки на краищата на винтовете можете да избирате между стандартните каталожни варианти или по Ваши чертежи.

Диаметрите на винтовете варират между 6 и 80 mm. Могат да се избират всички видове стандартизирани гайки.

ВИДЕО: Най-големият робот в света, който може да работи на всякакви терени, от Bosch Rexroth

Bosch Rexroth разработи най-големия в света робот, предназначен за работа на всякакъв вид терени. Наречен е „Богомолката”, заради гъвкавостта му. Иновативният робот бе представен на световната изложба за горско стопанство Elmia Wood 2013 в Швеция. Инженерите на Bosch Rexroth са конструирали робота в продължение на четири години, като за периода са били разработени нови компоненти, развити са нови идеи, натрупано е техническо и развойно ноу-хау. Роботът може да се използва във филмовата индустрия, за подводни изследвания, както и в много други екстремни приложения. Висок е 2.7м и може да се управлява дистанционно или от пилотската му кабина.Движи се във всички посоки и върху най-сложните терени
“Богомолката” е идея на главния конструктор на Bosch Rexroth и управляващ директор на компанията Micromagic Systems - Мат Дентън, който отговаря за компютърното управление на машината и практически й дава функционалността и способността да се движи във всички посоки и върху най-сложните терени, паралелно с възможността да се снишава и издига по команда.

Разказвайки за изобретението Дентън споделя:
„В течение на години съм участвал в създаването на много подобни, но по-малки роботи, например за приложение във филмовата индустрия или за частни колекционери. Докато в един момент не почувствах, че е настъпил моментът за творение, което е далеч по-мащабно и по-значимо.”

Дентън уточнява, че и преди е конструирал роботи с изделия на Bosch Rexroth. Той споделя, че е впечатлен от способността за безпроблемен и „гладък” контрол, която предоставят вентилите на компанията. При създаването на „Богомолката”, конструкторът работи съвместно с Нигел Харт, мениджър сектор” Морски и офшорни техники” на Bosch Rexroth, който не само определя модела на необходимите вентили - 4WREE6, но и дава насоки на Дентън относно хидравличното оразмеряване на изделието, съвети за постигане на високо ниво на безопасност и опции за намаляване на размера на резервоара и оптимизиране на системата за охлаждане.

Осемнадесет на брой вентили 4WREE6 на Bosch Rexroth осигуряват контрола върху функционирането на хидравличните цилиндри, с които се задвижват шестте крака на робота. Всеки крак е снабден с три независимо задвижвани с хидравлични цилиндри шарнира, чието действие се контролира на базата на данните от сензори, монтирани върху външната страна на всеки крак. В допълнение, роборът е оборудван с помпа Rexroth A10VO63DFR, която се грижи за осигуряване на хидравличната му мощност. Още интересни факти за робота, бихте могли да откриете на специално разработения сайт за него ТУК.

Bosch Rexroth е тазгодишният носител на престижните наградите Hermes

Престижната международна награда за иновации на Хановерския панаир Hermes 2013 бе връчена вчера на официална церемония
Отличеното софтуерно решение Open Core Engineering на Bosch Rexroth запълва празнината между PLC и IT и обединява света на машинната автоматизация и информационните технологии. То позволява на инженерите за първи път да работят на различни езици за програмиране и да имат директен достъп до ядрото за управление. Софтуерът дава нова свобода на производителите на машини да прилагат самостоятелно иновативни идеи и да се отличават от конкуренцията. Open Core Engineering е огромен принос към „интегрираната индустрия” и ще ускори тенденцията в развитието на мрежовосвързаното индустриално производство.

За първи път наградата Hermes се присъжда на софтуерен продукт. И това не е случайно. Намираме се на прага на четвъртата индустриална революция. Проектът Open Core Engineering е изключителен пример за потенциала на Industry 4.0 за иновативна и ефективна комуникация в производството”, заяви при връчването на наградата д-р Йоанна Ванка, министър на образованието и науката.

Bosch Rexroth създаде иновативно решение, базирано на отворени стандарти, софтуерни инструменти, функционални пакети и отворен интерфейс. Традиционният PLC инженеринг вече може да се комбинира с подобрените възможности на програмни езици от най-високо ниво. В допълнение, цялата функционалност на системата може да се управлява през външни устройства като смартфони, например. Това дава възможност на OEM фирмите да се разграничат от своите конкуренти чрез създаване на персонализирани софтуерни функции, без пряката подкрепа на съответните производители на контролери.

Енергийно-ефективни технологии в машиностроенето са акцентът в представянето на Bosch Rexroth на Баума 2013

Oсновната тема на Баума 2013 ще бъде енергийната ефективност. Неин израз е и слогъна, под който ще участва Bosch Rexroth на изложението: Rexroth 4EE - Rexroth for Energy Efficiency. Да пестиш енергия, означава да я използваш интелигентно. Във време на непрекъснато покачване на цените на енергията, енергийният мениджмънт е необходим повече от всякога.

Bosch Rexroth 4EE Глобалната европейска политика в посока повишаване на енергийната ефективност се провежда чрез система от законови и нормативни изисквания. От производителите на хидравлика също се очаква да предложат решения в тази посока. Именно тук ефективната хидравлика на Rеxroth се комбинирана с иновативни задвижващи технологии и интелигентна електроника. Като един от водещите доставчици на системи и компоненти за мобилни приложения, компанията осигурява набор от решения за енергиен мениджмънт в съответствие с уникалния систематичен подход Rеxroth 4ЕЕ, разработен специално за индустриалния сектор.

Философията, заложена в 4ЕЕ, е базирана на постигане и поддържане на ефективността през целия жизнен цикъл на машините, систематичен подход за повишаване на енергийна ефективност на машини и заводи с паралелно повишаване на продуктивността, чрез прилагането на четирите основни лоста на Rеxroth 4ЕЕ, а именно:

 • Конструиране на енергийно-ефективни системи  – при разработването на нови решения и оптимизиране на съществуващите, решаващ е фокусът върху действителните енергийни нужди и цялостния систематичен подход;
 • Използване на ефективни елементи и възли – чрез прилагането на енергийно-ефективни продукти енергията се използва оптимално, което води до увеличаване на ефективността;
 • Рационално оползотворяване на енергията – неизползваната енергия се съхранява за използване на по-късен етап;
 • Използване на енергията целево – оптималното използване на енергията, например, чрез изключване на неактивни елементи и възли.

Някои продуктови акценти от Rеxroth на Bauma 2013:
 • Хидравлична „старт-стоп“ система за строителството;
 • Система LUDV – подобрява работните характеристики на компактните багери;
 • Нова хидромеханична променлива трансмисия.

Президентът Росен Плевнелиев посети лаборатория в Катедра АДП на ТУ-София оборудвана от БР Техника ЕООД с най-новата техника в областта на автоматизацията

В Катедра Автоматизация на дискретното производство към Машиностроителен факултет на ТУ-София функционира лаборатория, оборудвана от БР Техника със съвременни технически решения от областта на автоматизацията, производство на водещия немски производител Bosch Rexroth. Ние работим активно в сътрудничество с няколко катедри от ТУ-София, като до момента сме реализирали редица съвместни проекти. Инвестираме във висшето техническо образование, защото това е начинът университетите да създават квалифицирани и конкурентноспособни инженери, запознати с техническите новости.

Важността на образованието е подчертавана многократно и от Президента г-н Плевнелиев, който по време на първата IT-седмица, провела се в ТУ-София през ноември м.г., разгледа лабораторията в Катедра АДП.

Нов шоурум и склад в Пловдив

В резултат на нашето непрекъснато развитие и желание да отговаряме все по-пълно на нуждите на нашите клиенти вече разполагаме с просторен шоурум и склад в Пловдив. Клиентите ни от района вече могат директно да закупуват голяма част от изделията на БОШ РЕКСРОТ, да получат компетентна консултация от нашите специалисти, както и съвместно да разработим даден проект и неговата 3D визуализация.

В шоурума могат да се видят нашите алуминиеви профили, сглобки и аксесоари; линейни лагери и стоманени оси; сачмени танкети и направляващи; сачмено-винтови двойки; транспортьори; пневматични елементи; хидравлични разпределители, клапани, мини агрегати.

Амбициите ни са да разширяваме предлаганите продукти и услуги и да превърнем шоурума в място за срещи на специалисти от областта на машиностроенето и автоматизацията. Ще работим активно със студентите от Техническия Университет в града, предоставяйки им възможност да се запознаят отблизо с най-новите решения на водещия немски производител BOSCH REXROTH.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Хидравлична система, базирана на компоненти на Bosch Rexroth в Стомана Индъстри

Съвременна енергийно-ефективна хидравлична система, задвижваща стенд на слябова машина в стоманодобивното предприятие Стомана Индъстри проектира и внедри фирма БР Техника. Системата е изцяло базирана на компоненти на водещата немска компания Bosch Rexroth. Тя заменя съществуваща стара система, която е амортизирана, трудна за поддръжка и енергоемка.

Обхват на новата хидравлична система
Новата хидравлична система, внедрена в цех ЕСДЦ (Електростоманодобивен цех) на Стомана Индъстри, обхваща хидравличен резервоар с аксесоари - датчици за измерване на ниво и температура; управляващ блок; филтрационен и охлаждащ блок; помпен блок и акумулаторна станция. Тя е проектирана така, че да осигури задвижване на хидравличен цилиндър, с който се повдигат кофи с разтопен метал при всякакви условия, включително: при повреда в една от помпите, при повреда при две от помпите или при повреда в акумулаторната станция. Следователно системата е тройно резервирана.

Технически специфики на системата
Инсталираната мощност на двигателите е по-малка и е по-добре разпределена в цикъла на работа. По този начин бе постигната оптимизация на разхода на енергия. Намален бе и обемът на хидравличния резервоар. Хидравличният блок е изработен от двупътни седлови клапани, чрез които се постигат по-малки хидравлични загуби, по-плавно задвижване на работния цилиндър и по-компактна конструкция на управляващия блок. Новата хидравлична система е базирана на аксиално-бутални помпи, осигуряващи висок дебит и налягане при малки габаритни размери, както и отличаващи се с дълъг експлоатационен живот.

Параметри на съвременното решение

 • Дебит - 355 l/min + 55 /min
 • Работно налягане - 200 bar
 • Мощност - 160 kw + 30 kW

За Стомана Индъстри
Стоманодобивното предприятие Стомана Индъстри има над 50 годишна история. Специализирано е в производството на широка гама от продукти, включително дебелолистова ламарина, сортов прокат, стоманени сфери и специални профили. Мажоритарен собственик на предприятието е гръцката компания Sidenor. Продукцията на фирмата напълно отговаря на изискванията на стандартите EN, DIN, ASTM, JIS, BS и др.

Златен медал за Бош Рексрот от Международния Технически Панаир 2012

Енергийно ефективни хидравлични задвижвания с лесна интеграция. Bosch Rexroth предлага готови за инсталиране задвижвания и така прави интеграцията още по-лесна. Енергийно ефективните хидравлични задвижвания използват високоефективни помпи и мотори с променливи скорости. Тази комбинация осигурява по-висока производителност на машините при значително понижена консумация на енергия. Освен производителността на дадена машина, все по-голямо значение при взимането на решение за закупуването й има нейната енергийната ефективност. Хидравличните задвижвания с възможност за промяна на скоростта на помпата позволяват да се пести енергия. Тази нова технология осигурява на производителите на машини решение, изискващо минимални инженерни усилия и гарантиращо лекота на изпълнение.

Хидравличните задвижвания с променлива скорост на Bosch Rexroth Sytronix са пример именно за такова решение. Задвижванията на машините трябва в много случаи да изпълняват множество сложни задачи. Макар че има много подходи за решаването им, инженерите търсят варианти, при които може да се пести и енергия. Решенията трябва да предлагат икономии на всички етапи - от избора на компоненти, през конструирането, до пускането в експлоатация.

Опитът на Bosch Rexroth в конструирането може да осигури интегрирано решение от един източник: Sytronix. Хидравличната задвижваща система Sytronix на Rexroth комбинира високоефективни хидравлични помпи с електрически задвижвания от последно поколение. Наред с това, софтуерът за управление, пригоден към уникалните характеристики на машината, се внедрява в контролер, който е най-добрия от този клас. Пакетният продукт „хидравлична задвижваща система“ дава на конструктора интегрирано, готово за инсталиране, предварително конфигурирано решение. Така производителността на машината е оптимизирана, без да се налага той да навлиза във всички детайли на хидравличната задвижваща система. Когато се търси задвижваща система Sytronix, проектирана да изпълнява конкретна машинна функция, Bosch Rexroth притежава богат промишлен опит, който позволява на фирмата да намери най-добрите решения.

Например, ако за дадена машина е необходимо затягане или захващане, се предлагат 14 вида задвижващи системи от серията FcP 5000. Базирани на едно от тези решения, задвижващите системи с променлива честота, съчетани с високоефективни помпи, осигуряват хидравлична енергия, съобразена с търсенето. За по-комплицирани приложения, като машини за обработка на пластмаси и формовъчни технологии, Rexroth разполага с 47 предварително конфигурирани хидравлични задвижващи устройства от серията SvP 7000. Те осигуряват многообразни възможности за изпълнение на функции разделени в пет класа, като използват уникални комбинации от електрически серво мотори и високоефективни помпи. Повече от 80 задвижващи системи от продуктовата линия DFEn 5000 предлагат решения за задвижване по оси, в случаи, при които е необходима по-висока мощност.

Като съчетават интелигентна помпа - уникален продукт на Bosch Rexroth, с електронно управление, което регулира преместването й и скоростта на мотора, системите постигат неограничено действие в четири квадранта. Използването на хидравличните задвижващи системи на Bosch Rexroth Sytronix може да намали консумацията на енергия до 80%, при запазено ниво на производителност. Наред с това, емисията на шум при работа може да се намали с до 20 dB (A), постига се значително смекчаване на изискванията за охлаждане и като цяло се удължава полезният живот на хидравличното задвижване.

Международен Технически Панаир 2012

Заповядайте на нашия щанд - отново в Палата 13, на същото място - D3. Ще имате възможност да се запознаете с новите продукти на БОШ РЕКСРОТ, да видите отблизо отделни елементи, примерни приложения, както и да обсъдите с нашите специалисти интересуващи Ви теми.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Привеждането в движение на Тауър Бридж, Окото на Лондон и Бариерата на Темза се реализира с техника на Bosch Rexroth

На 27 юли 2012 г., Олимпийските игри 2012 в столицата на Великобритания – Лондон, ще приковат погледите на милиони любители на спорта. Стотиците хиляди гости на града ще поставят под изпитание не само техническата инфраструктура на града, но и символи на Лондон и Англия, като Окото на Лондон, мостът Тауър Бридж и Бариерата на Темза. Малцина са обаче тези, които знаят, че за привеждането им в движение заслуга имат инженерите на Bosch Rexroth.

Окото на Лондон - Гигантското виенско колело
Височина от 135 метра. Разполага с 32 почти напълно остъклени кабини, които се въртят с постоянна скорост 26 сантиметра в секунда. Тази скорост се осигурява от 16 хидравлични задвижващи колела. Предвид значимостта на обекта, цялото задвижване е резервирано, с което се гарантира безопасното му функциониране. Ниската скорост позволява на пътниците да влизат и излизат от стъклените кабини, докато колелото се движи.

Тауър Бридж - Комбинираният подвижен и висящ мост
Bosch Rexroth Tower Bridge Дължина 244 метра и 65 метра височина. Построен в периода 1886 - 1894 г. от пет различни компании. Според данни от периода на строителството му, в изграждането на Тауър Бридж са участвали 432 работника. Мостът се състои от две мощни кули, свързани на горното ниво посредством две хоризонтални пешеходни пътеки. Опорните точки на движещите се секции на моста се намират в основата на всяка кула. Секциите тежат около 1000 тона. Модернизацията изпълнена от Bosch Rexroth на Тауър Бридж включва проектиране и изпълнение на задвижванията и управлението на отварящия механизъм на секциите на моста. Съвременни хидравлични системи предпазват историческата конструкция от повреди, причинени от ежедневния превоз на тежки товари. Хидравлично регулируеми клинове пък осигуряват равномерното разпределение на натоварванията.

Бариерата на Темза
Един от най-големите предпазни морски съоръжения в Европа. Тя е с широчина 520 метра и разполага с 10 подвижни шлюза. Разработеният проект за модернизация на шлюзовете включва подмяна и на задвижващите механизми. Bosch Rexroth вече е доставила и внедрила задвижванията на Шлюз Браво.