Aventics презентира ново блокиращо устройство LU6 на изложението Motek 2015 в Щутгарт

Сред иновативните решения, които компанията Aventics (б.ред. новото име на Rexroth Pneumatics) показа на международното промишлено изложение Motek 2015 в Щутгарт, бе нов продукт от портфолиото устройства за безопасна експлоатация. „Новата блокировка LU6 осигурява безопасно фиксиране и спиране на пневматични цилиндри, като предотвратява опасни ходове или произволно стартиране. Вграденият в устройството сензор повишава значително надеждната експлоатация на машините и системите.

Независимо дали е монтирана хоризонтално, вертикално или диагонално, блокировката LU6 хваща и задържа буталните пръти или подобни кръгли оси посредством пружини, в случаи на понижаване на налягането или повреда. Функционирането на устройството е с висока степен на надеждност: при направените изпитания тип B10 блокировката постига 5 милиона цикъла на операциите по фиксиране. Така специалистите могат да използват LU6 за контрол на безопасността до ниво на изпълнение C, категория 1. Ако в машините или инсталациите има вградени допълнителни устройства за контрол в съответствия с ISO 13849-1, блокировката може да бъде използвана и до ниво на изпълнение Е, категория 4, като гарантира функциите за безопасна експлоатация, например „Спиране на опасно движение”.

От средата на 2015 г., блокиращото устройство LU6 вече е и с функция за безопасно спиране на пневматични цилиндри в съответствие с ISO 15552. Независимо от ориентацията на монтажа на устройството, блокировката осигурява надеждно спиране, като покрива изискванията за висока надеждност B10 с 2 милиона цикъла на динамично спиране.

Когато блокировката LU6 е с вграден сензор, това повишава в голяма степен надеждността на машините и системите. Сензорът осъществява мониторинг на процесите по отваряне и затваряне на устройството, като проверява позицията на фиксиране, с което осигурява редовното тестване на функцията за безопасност. В допълнение, сензорите могат да бъдат използвани и като абсолютна обратна връзка за позицията на буталото, в съответствие с класа на защита IP67. Благодарение на това решение, потребителите на Aventics могат да разчитат на 99%-на диагностика.

Блокиращото устройство LU6 се предлага в седем размера и покрива диапазона с размери на буталните пръти от 32 до 125 mm, с дължина на хода до 2,850 m. Максималната сила на фиксиране е 12 000 N.

Aventics предлага също широка гама от аксесоари за индивидуално конфигуриране на различни схеми и приложения за безопасност и сигурност.