Aventics демонстрира иновативна система за контрол на качеството чрез обработка на изображения - MOTEK 2015

От 5 до 8 октомври в Щутгарт се проведе утвърденото международно изложение MOTEK 2015, посветено на решения за индустриална автоматизация и технологии. „Тази година компаниите Aventics и Asentics демонстрираха съвместно решение за проверка на качеството чрез обработка на изображенията. Aventics осигури автоматизираната пневматична манипулираща система Pick-and-Place, а Asentics достави системата за обработка на изображенията.

Съвместната демонстрация на системата се проведе на щанда на Aventics, който бе разположен на 200 m2 в Зала 4 на MOTEK 2015. Новият функционален модел представлява интерес за клиентите и на двете компании, тъй като комбинира опита на две доказани имена в областта на индустриалната автоматизация.

  В рамките на търговското изложение MOTEK 2015 Aventics и Asentics показаха интегрирано решение за промишлена автоматизация, при което едновременно със захващането, преместването и поставянето на различни обекти се извършва пълен контрол на качеството посредством оптични методи на проверка. Като обект за демонстрация на системата бяха избрани мини вентилите на Aventics.

Манипулиращата пневматична система Pick-and-Place работи с RTC цилиндри на Aventics и достига до три позиции посредством междинен ограничител. Мини вентилите се вземат поединично от контейнер и посредством три MSC мини шейни се транспортират до мястото на проверка. Там са инсталирани две камери, първата от които проверява контактите на вентилите и уплътненията в предната част, а втората следи отгоре за качеството на печата, напр. на шрифта и логото. В случай на открито несъответствие се изпраща незабавно съобщение до управлението на технологичния процес. След това вентилът се транспортира до контейнера за разтоварване и чрез хващач се поставя в него. Посетителите на изложението имаха възможността да наблюдават на живо резултатите от провежданите изпитания върху инсталиран монитор.

Компаниите Aventics и Asentics си сътрудничат от 2014 г. Подобните имена събраха заедно специалистът по пневматика и доставчика на промишлени системи за обработка на изображения. Двете компании са самостоятелни, но имат интереси към един и същ пазарен сегмент в областта на индустриалната автоматизация, например, при машини за сортиране и пакетиране.