Подвижната трибуна на стадиона на Шалке 04 се задвижва от устройства на Bosch Rexroth

Съвременната архитектура често обединява различни функции: например, от стадионите и модерните спортни арени се очаква да имат универсално приложение - от провеждане на футболни мачове до организиране на концерти и други събития. „Bosch Rexroth има богат опит в използването на електромеханични и хидравлични задвижващи системи в различни строителни проекти. При реализацията им от особена важност е внимателното използване на наличните ресурси и спазването на всички стандарти за безопасност и здраве. Компанията осигурява технологична консултация, а също така и надеждно партниране от началната фаза на проектирането до пускането в експлоатация и поддръжката.

Един от строителните проекти, в който се използват задвижващи устройства на Bosch Rexroth, е футболният стадион Фелтинс Арена (Veltins Arena) - домакински стадион на германския футболен отбор Шалке 04. Съоръжението има капацитет от 61 673 седящи места, като по време на концерти то може да побере до 78 437 зрители. Стадионът е многофункционална арена на събития като футболни мачове, концерти, автомобилни изложения. През зимните месеци се превръща и в ледена пързалка за състезания по хокей на лед, а също така по бокс, биатлон и т.н. Арената е елитен стадион, който е сертифициран от УЕФА и на него са се играли мачове от световното първенство по футбол през 2006 г.

Една от спецификите на Фелтинс Арена е неговата подвижна южна трибуна. Благодарение на хидравличното задвижване на Bosch Rexroth, при необходимост трибуната може да бъде преместена така, че да освободи пространство за провеждането на различни събития. Реализацията се състои в използването на електрохидравлични опори и електромеханични задвижващи системи. Най-ниското ниво на южната трибуна представлява стоманена конструкция, чиято горна третина е разделена на три части. След като бъдат откачени благодарение на 6 електромеханични задвижващи системи, те могат да бъдат преместени под горните части на трибуната посредством шест (3х2) хидравлични цилиндъра, синхронно контролирани по отношение на височината, за да се гарантира побирането им под по-високите нива на трибуната. В такова състояние тази част от трибуната може да бъде премествана до 16 m назад, което се осъществява от два редуктора, също синхронно контролирани чрез пиньон и зъбна рейка. Застопоряването на долната част на трибуната под останалите нива е хоризонтално по посока на движението и се осъществява от два хидравлични цилиндъра.

Ако долното ниво се вкара под горните нива, то може да се използва като нормална трибуна. За тази цел долната част се застопорява хоризонтално в първоначална позиция по посоката на движението чрез два хидравлични цилиндъра. Горните три сегмента на стоманената конструкция се прибират нагоре с помощта на шест хидравлични цилиндри, които също са синхронно контролирани, и се застопоряват към горното ниво на трибуната посредством шест електромеханични задвижващи системи.

Накрая, четирите хидравлични опори на долната част се удължават по хидравличен начин, а за шестте хидравлични опори на горното ниво се използва въжена система, като цялата конструкция на трибуната бива предварително напрегната до точно необходимия товар и хидравлично надеждно застопорена. Опорите служат за поемане на полезния товар върху металната конструкция, която под тежестта на публиката има форма, подобна на мост, и представляват част от статиката на сградата.

Veltins Arena