ВИДЕО: Най-големият робот в света, който може да работи на всякакви терени, от Bosch Rexroth

Bosch Rexroth разработи най-големия в света робот, предназначен за работа на всякакъв вид терени. Наречен е „Богомолката”, заради гъвкавостта му. Иновативният робот бе представен на световната изложба за горско стопанство Elmia Wood 2013 в Швеция. Инженерите на Bosch Rexroth са конструирали робота в продължение на четири години, като за периода са били разработени нови компоненти, развити са нови идеи, натрупано е техническо и развойно ноу-хау. Роботът може да се използва във филмовата индустрия, за подводни изследвания, както и в много други екстремни приложения. Висок е 2.7м и може да се управлява дистанционно или от пилотската му кабина.Движи се във всички посоки и върху най-сложните терени
“Богомолката” е идея на главния конструктор на Bosch Rexroth и управляващ директор на компанията Micromagic Systems - Мат Дентън, който отговаря за компютърното управление на машината и практически й дава функционалността и способността да се движи във всички посоки и върху най-сложните терени, паралелно с възможността да се снишава и издига по команда.

Разказвайки за изобретението Дентън споделя:
„В течение на години съм участвал в създаването на много подобни, но по-малки роботи, например за приложение във филмовата индустрия или за частни колекционери. Докато в един момент не почувствах, че е настъпил моментът за творение, което е далеч по-мащабно и по-значимо.”

Дентън уточнява, че и преди е конструирал роботи с изделия на Bosch Rexroth. Той споделя, че е впечатлен от способността за безпроблемен и „гладък” контрол, която предоставят вентилите на компанията. При създаването на „Богомолката”, конструкторът работи съвместно с Нигел Харт, мениджър сектор” Морски и офшорни техники” на Bosch Rexroth, който не само определя модела на необходимите вентили - 4WREE6, но и дава насоки на Дентън относно хидравличното оразмеряване на изделието, съвети за постигане на високо ниво на безопасност и опции за намаляване на размера на резервоара и оптимизиране на системата за охлаждане.

Осемнадесет на брой вентили 4WREE6 на Bosch Rexroth осигуряват контрола върху функционирането на хидравличните цилиндри, с които се задвижват шестте крака на робота. Всеки крак е снабден с три независимо задвижвани с хидравлични цилиндри шарнира, чието действие се контролира на базата на данните от сензори, монтирани върху външната страна на всеки крак. В допълнение, роборът е оборудван с помпа Rexroth A10VO63DFR, която се грижи за осигуряване на хидравличната му мощност. Още интересни факти за робота, бихте могли да откриете на специално разработения сайт за него ТУК.