Привеждането в движение на Тауър Бридж, Окото на Лондон и Бариерата на Темза се реализира с техника на Bosch Rexroth

На 27 юли 2012 г., Олимпийските игри 2012 в столицата на Великобритания – Лондон, ще приковат погледите на милиони любители на спорта. Стотиците хиляди гости на града ще поставят под изпитание не само техническата инфраструктура на града, но и символи на Лондон и Англия, като Окото на Лондон, мостът Тауър Бридж и Бариерата на Темза. Малцина са обаче тези, които знаят, че за привеждането им в движение заслуга имат инженерите на Bosch Rexroth.

Окото на Лондон - Гигантското виенско колело
Височина от 135 метра. Разполага с 32 почти напълно остъклени кабини, които се въртят с постоянна скорост 26 сантиметра в секунда. Тази скорост се осигурява от 16 хидравлични задвижващи колела. Предвид значимостта на обекта, цялото задвижване е резервирано, с което се гарантира безопасното му функциониране. Ниската скорост позволява на пътниците да влизат и излизат от стъклените кабини, докато колелото се движи.

Тауър Бридж - Комбинираният подвижен и висящ мост
Bosch Rexroth Tower Bridge Дължина 244 метра и 65 метра височина. Построен в периода 1886 - 1894 г. от пет различни компании. Според данни от периода на строителството му, в изграждането на Тауър Бридж са участвали 432 работника. Мостът се състои от две мощни кули, свързани на горното ниво посредством две хоризонтални пешеходни пътеки. Опорните точки на движещите се секции на моста се намират в основата на всяка кула. Секциите тежат около 1000 тона. Модернизацията изпълнена от Bosch Rexroth на Тауър Бридж включва проектиране и изпълнение на задвижванията и управлението на отварящия механизъм на секциите на моста. Съвременни хидравлични системи предпазват историческата конструкция от повреди, причинени от ежедневния превоз на тежки товари. Хидравлично регулируеми клинове пък осигуряват равномерното разпределение на натоварванията.

Бариерата на Темза
Един от най-големите предпазни морски съоръжения в Европа. Тя е с широчина 520 метра и разполага с 10 подвижни шлюза. Разработеният проект за модернизация на шлюзовете включва подмяна и на задвижващите механизми. Bosch Rexroth вече е доставила и внедрила задвижванията на Шлюз Браво.