Всички новини от 2016г.

Намерени са: 8 новини
Bosch Rexroth Aluminievi Profili

Rexroth разшири функционалния обхват на своята „Система от алуминиеви профили“

21.06.2016 г.

Rexroth обновява своята „Система от алуминиеви профили“ с компоненти за персонализиране на работни станции. Акцентът в това обновление e решение за безстепенно хидравлично регулиране на височината за работни повърхности, маси и други работни конструкции. Другите новости включват цветова концепция, която прави видими ESD компонентите и кабелни канали с VDE сертификация, които правят окабеляването безопасно.

Новите решения за безстепенно хидравлично регулиране на височината съдействат за оптимизиране на интерфейса човек-машина вследствие на подобрената ергономия при работни повърхности, маси и други работни конструкции. Нещо повече, новата цветова концепция за ESD пластмасови части и сертифицираните от VDE алуминиеви кабелни канали увеличават безопасността при монтаж.

Ергономично проектираните работни места са сред мерките, които най-значително увеличават производителността в производствата. Поради тази причина Rexroth предлага нови повдигащи модули, които могат да бъдат използвани за индивидуално и безстепенно регулиране на височината на маси, работни места и други работни конструкции с до 400 мм посредством манивела. Здравата конструкция позволява носене на товари до 800 N. Предварителното запълване и съединения за бързо свързване – за които също има допълнителни адаптери и свързващи плочи – правят монтажа по-лесен. С цел увеличаване на безопасността повдигащите модули са оборудвани с триещи съединители и клапи, които предотвратяват неконтролируемото пропадане и повреди на системата в случай на прекъсване на линията.

Цветовата концепция за пластмасовите части и алуминиевите кабелни канали от Rexroth също се характеризират с високо ниво на функционалност и безопасност. Сега потребителите могат мигновено да идентифицират характеристиката на покритието на частите по техния цвят. Перманентно проводящите по обем пластмасови части в “черен ESD” се различават значително от тези в “сигнално сив” цвят, които покриват изискванията за хармоничен външен вид. Още едно ново допълнение към системата са ESD алуминиеви кабелни канали, които отговарят на съответните стандарти. Те са сертифицирани от VDE и могат да бъдат монтирани на профили с размер 40 мм и 45 мм. Монтажните бази тип „clip-on“ осигуряват както електрическа изолация на кабелния канал и рамката, така и бърза инсталация без нужда от механична обработка. Потребителите могат да полагат кабели и тръби по безопасен и защитен начин с подходящите елементи за завой, дори и в преходните части. Всички компоненти са адаптирани към „Системата от алуминиеви профили“ на Bosch Rexroth и могат да бъдат комбинирани с останалите компоненти.

Bosch Rexroth Audi Welding

Audi внедрява в производството заваръчни технологии на Bosch Rexroth

14.05.2016 г.

Audi внедрява комбинираните уреди за контрол на заваръчния процес на Bosch Rexroth за производство на шасита на коли. Двете компании са постигнали споразумение за разширено сътрудничество във връзка с това ново решение в технологиите за заваряване.

Audi има планове до края на 2017 г. да оборудва своите европейски заводи с технологията за контрол на заваръчния процес на Rexroth. Новата комбинирана технология се състои от обединяване на контрола на заваръчния процес с директното задвижване на заваръчното устройство. Това усъвършенствано решение осигурява по-висока производителност на процеса благодарение на подобрената точност на силата и по-кратките времена на циклите.

На базата на своя дълъг експертен опит Bosch Rexroth разработи ново решение, състоящо се от надеждното устройство за управление на заваръчния процес PSI6000 и интелигентната система за задвижване IndraDrive Cs. По този начин управлението на задвижването на заваръчното устройство преминава от робота направо в устройството за управление на заваряването.

Заваръчната система PSI6000 на Rexroth, която притежава конвертор със средни честоти и вградена система за мониторинг на процеса, постига високо качество на точковото заваряване, което разширява тестовите цикли. Това намалява експлоатационните разходи и прави системата за производство по-гъвкава. Сега Bosch Rexroth обедини тази утвърдена технология с компактното сервозадвижване IndraDrive Cs. Благодарение на това управлението на заваръчния процес поема директно управлението на задвижването. Благодарение на задвижването натискът и балансът на заваръчното устройство влияят директно върху управлението на заваръчния процес. Факторите електрически ток, време и сила се синхронизиран оптимално, което скъсява циклите. Нещо повече, еднородния интерфейс за управление улеснява много програмирането и отстраняването на неизправности.

Автомобилният производител използва комбинираното управление на Bosch Rexroth с интегрирано задвижване на заваръчното устройство от около три години като част от пилотен проект. Със съвместни усилия двете компании успяха да извършат необходимите разработки на процеса, за да превърнат в реалност основната идея – да се създаде система, готова за серийно производство.

Това свободно от обичайните ограничения решение представлява убедителна комбинация от напредничава технология, високо качество на заварката и икономическа ефективност. Като доставчик на системата Bosch Rexroth доставя и трансформатори, предлага обучение и поддръжка на клиентите си на място по време на въвеждането в експлоатация и самата експлоатация.

Новата технология за заваряване е отговор на все по-нарастващите изисквания, които вървят ръка в ръка с леките конструкции на модерните коли. Все по-широкото използване на алуминий, високоякостни стомани, пластмаси и нови материали означава, че шаситата на колите се изработват от все по-разнообразни материали. Това създава по-големи предизвикателства по отношение на сигурността на заваръчните шевове, като се изисква технология от висок клас за оптимизация на тези точкови заварки.

Това комбинирано управление отговаря на най-големите очаквания по отношение на надеждното качество на заварката и икономическата ефективност. В същото време Bosch Rexroth се доказа като надежден партньор, който гарантира висококачествено въвеждане в експлоатация и поддръжка.

Bosch Rexroth IMS A

Bosch Rexroth представи нова интегрирана измервателна система

07.05.2016 г.

Bosch Rexroth представи новата интегрирана измервателна система IMS-A, която съчетава измервателно и направляващо устройство в едно, като открива абсолютната позиция и работи с висока точност дори в неравна среда.

Новата система за измерване установява абсолютната позиция на оста с точност +/- 4 микрометъра. Тя не се влияе от замърсяване, вибрации, удари и магнитни смущения и няма нужда от резервни батерии в случай на спиране на електрозахранването. Монтирани са допълнително сензори за температура и движение, подготвени за бъдещите изискванията на Industry 4.0.

Когато машините бъдат включени наново след прекъсване на електрозахранването, контролерите на много места искат да знаят веднага точната позиция на всяка ос. Новата интегрирана измервателна система IMS-A на Rexroth веднага разпознава абсолютната позиция на оста с висока степен на точност, след включването на машината, и предава данните на контролера, без да извършва еталонно замерване. Поради това системата няма нужда от буферни батерии, които да се налага да бъдат сменяни редовно.

Благодарение на индуктивния принцип на измерване IMS-A работи без директно съприкосновение и поради това не се износва. Измервателната система не се влияе от вибрации до 10 G и от удари до 50 G. Сензорите и електрониката за оценка се намират в защитен кожух откъм крайната страна на движещия се блок. Разделителната способност за позициониране на IMS-A е до 0,025 µm.

Bosch Rexroth Voxeljet 3D Printirane

3D принтерите на Voxeljet покриват най-високите стандарти за прецизност чрез технология на Bosch Rexroth

04.04.2016 г.

Създадената през 1999 г. немска компания Voxeljet е сред водещите международни доставчици на технологии в областта на многослойния печат. През 2014 г. компанията отваря свое представителство в САЩ и към днешна дата произвежда широка гама 3D принтери, включително и широкоформатна машина за промишлено приложение. Изключителната прецизност и дълготрайност на продуктите на Voxeljet до голяма степен се дължат на системите за линейно движение и профилните направляващи на Bosch Rexroth. Решението, с което Bosch Rexroth осигурява постигането на високите изисквания, е използването на линейните модули MKR-080-NN-2 с ремъчна предавка и MKR-080-NN-2 със сачмено-винтова двойка.

Триизмерният печат оптимизира производствените процеси в най-различни аспекти. Днес, дори и най-сложните геометрични форми с различни скосявания могат да бъдат възпроизведени с изключителна точност по безшумен и чист метод, без стружки или пък използване на охлаждащи течности. Печатащата глава се движи в декартова координатна система по точно определени траектории над каса, пълна с пясък или пластмасови частици. Главата има 10 000 микроскопични дюзи, през които върху частицитесе пръска неорганично вещество, което ги споява и така, слой след слой, се създават различни части, например за автомобилната промишленост и много други приложения. За да се постигнат необходимите висока точност и стабилност на процеса, Voxeljet използват предимствата на линейните модули на Rexroth, които се доставят напълно окомплектовани за директен монтаж. Те се състоят от алуминиев профили с вградена високопрецизна сачмено-винтова направляваща система BSHP

Bosch Rexroth - Voxeljet 3D PrintingДвадесеткилограмовата глава на VX1000 се задвижва по оста Y от портална ос с два линейни модула MKR-080-NN-2 с ремъчна предавка, постигайки скорост до 1 m/s. По ос X движението се осъществява с линеен модул MKK-080-NN-2 със сачмено-винтова двойка. По този начин се постига точност от 0,005 mm на повторяемостта на движенията на главата. Направляването на касата с пясък по оста Z се реализира чрез ролкови направляващи системи на Bosch Rexroth. Ролковите направляващи са без хлабина и са подходящи за използване при микродвижения с параметри от 100 до 350 μm и за големи товари до 400 kg. Още по-голяма прецизност може да бъде постигната при използване на линеен модул MKK-080-NN-2 с вградена система за измерване MSI-I, който ще бъде тестван в най-близко бъдеще. Описаната конфигурация ще позволи позициониране на печатащата глава с повторяемост на движенията от +/-0,25 μm, която досега е постигана чрез използване на стъклена скала.

Машините работят 24 часа в денонощието и затова е от особена важност да осигуряват висока прецизност и да притежават голяма експлоатационна дълготрайност. Благодарение на големия си опит и високото качество на продуктите Bosch Rexroth успя да покрие всички изисквания на Voxeljet AG.

Bosch Rexroth Active Mover Transportna Sistema

Bosch Rexroth представи нова транспортна система за бързо и прецизно преместване

10.02.2016 г.

Bosch Rexroth представи новата транспортна система ActiveMover с линейни двигатели .

Работният такт може да се сведе до 0,1 секунди. Мощните линейни двигатели, осигуряващи сила до 160 N, с интегрираната към тях система за измерване, позиционират много прецизно масивните спътници с детайли.

Транспортната система се състои от модули за прави участъци и модули за завои на 180°. Във всеки модул има вертикално разположени износоустойчиви линейни двигатели. Те създават ускорение на спътниците с детайли до 4 g, което прави системата изключително динамична. Максималната скорост е 150 m/min. Минималната продължителност на работния такт, през който се редуват задвижваните по електромагнитен път спътници, варира от 0,1 до 0,3 секунди, в зависимост от техния размер.

Така потребителите спестяват до 90% от времето, което е нужно на конвенционалните системи за преместване. На практика, с внедряването на ActiveMover, може да се постигне повишаване на производителността с до 20%, но без да се правят каквито и да било компромиси с точността – спътниците с обработваните детайли в ActiveMover се придвижват до всяко избрано местоположение с отклонение само от +/- 0.01 mm, което на свой ред подобрява надеждността на технологичния процес. Интегрираната система за измерване гарантира, че не са необходими никакви допълнителни корекции.

Потребителите могат да ползват различен брой спътници и всеки от тях се контролира индивидуално. Посоката на придвижване, скоростта, ускорението, местоположението и последователността от производствени операции, през които ще премине даден спътник с детайла си, може да се програмира според желанието. Интегрираният контрол за предотвратяване на колизии осигурява безопасна експлоатация. ActiveMover може да комуникира по ProfiNet или Ethernet I/P мрежа с всяка система за управление на производствения процес и предоставя множество гъвкави възможности за автоматизация в случаите на по-кратък технологичен цикъл. Освен това, в спътницити е предвиден вариант за включването им към системи за идентификация.

Транспортната система ActiveMover е изградена от модули – прави и за завои на 180°, които могат свободно да се конфигурират, така че да формират желано затворено трасе. Вертикалното разположение на спътниците с детайли дава възможност за лесен достъп до тях от която и да е страна. Със задвижваща сила от 160 N, те могат да пренасят полезен товар до 10 килограма. Ширината на самия спътник е до 500 mm. Има и отвори, които улесняват монтирането на държачи на детайли, специално изработени за нуждите на конкретното производство. Системата пренася внимателно фини детайли и поради това може да обслужва широк спектър от технологични процеси в производството на електронни компоненти, на модули за автомобилостроенето и на изделия с медицинско предназначение.

Вградената силова електроника е с клас на защита IP65. В масивната носеща конструкция, изработена от стомана със съответното покритие, са направени отвори, които улесняват монтажа на необходими за производствените операции уреди и приспособления, и на защитни прегради.

Aventics LU6

Aventics презентира ново блокиращо устройство LU6 на изложението Motek 2015 в Щутгарт

27.01.2016 г.

Сред иновативните решения, които компанията Aventics (б.ред. новото име на Rexroth Pneumatics) показа на международното промишлено изложение Motek 2015 в Щутгарт, бе нов продукт от портфолиото устройства за безопасна експлоатация. „Новата блокировка LU6 осигурява безопасно фиксиране и спиране на пневматични цилиндри, като предотвратява опасни ходове или произволно стартиране. Вграденият в устройството сензор повишава значително надеждната експлоатация на машините и системите.

Независимо дали е монтирана хоризонтално, вертикално или диагонално, блокировката LU6 хваща и задържа буталните пръти или подобни кръгли оси посредством пружини, в случаи на понижаване на налягането или повреда. Функционирането на устройството е с висока степен на надеждност: при направените изпитания тип B10 блокировката постига 5 милиона цикъла на операциите по фиксиране. Така специалистите могат да използват LU6 за контрол на безопасността до ниво на изпълнение C, категория 1. Ако в машините или инсталациите има вградени допълнителни устройства за контрол в съответствия с ISO 13849-1, блокировката може да бъде използвана и до ниво на изпълнение Е, категория 4, като гарантира функциите за безопасна експлоатация, например „Спиране на опасно движение”.

От средата на 2015 г., блокиращото устройство LU6 вече е и с функция за безопасно спиране на пневматични цилиндри в съответствие с ISO 15552. Независимо от ориентацията на монтажа на устройството, блокировката осигурява надеждно спиране, като покрива изискванията за висока надеждност B10 с 2 милиона цикъла на динамично спиране.

Когато блокировката LU6 е с вграден сензор, това повишава в голяма степен надеждността на машините и системите. Сензорът осъществява мониторинг на процесите по отваряне и затваряне на устройството, като проверява позицията на фиксиране, с което осигурява редовното тестване на функцията за безопасност. В допълнение, сензорите могат да бъдат използвани и като абсолютна обратна връзка за позицията на буталото, в съответствие с класа на защита IP67. Благодарение на това решение, потребителите на Aventics могат да разчитат на 99%-на диагностика.

Блокиращото устройство LU6 се предлага в седем размера и покрива диапазона с размери на буталните пръти от 32 до 125 mm, с дължина на хода до 2,850 m. Максималната сила на фиксиране е 12 000 N.

Aventics предлага също широка гама от аксесоари за индивидуално конфигуриране на различни схеми и приложения за безопасност и сигурност.

Bosch Rexroth Elektrosaprotivitelno zavaryavane PS6000

PS 6000 – Интегрирана система за перфектното електросъпротивително заваряване

26.01.2016 г.

Използвани в безброй много приложения, системите за заваряване, произведени от лидера не европейския пазар Bosch Rexroth, са първият избор на производителите на автомобили и техните доставчици, както и производителите на оборудване за заваряване по целия свят.

Модулът PS 6000 увеличава надеждността на процеса в приложения до 360 kA, намалява разходите за преработка и предоставя постоянно качество на заварките – дори и при най-сложните комбинации на материали.

Модулната концепция, на базата на която е изграден PS 6000, комбинира напълно съвместими и координирани компоненти в една особено рентабилна система:

 • Интелигентни инвертори
 • Мощни трансформатори, работещи на средна честота

Гъвкавата система за управление, адаптивните режими за контрол и динамичното сервозадвижване ви позволяват да навлезете в нови иновативни приложения. Стандартните функции като регулиране на постоянния ток, регулирани на налягането, управлението на електрода и почистване на върха на електрода гарантират, че качеството на заваряването ще отговаря на изискванията ви.

Предимства
 • Висока надеждност, постигната чрез използването на добре проверена и тествана технология
 • Максимална гъвкавост при I/O и мрежовата част, постигнати благодарение на разширителни модули като например PROFIBUS, PROFINET IO, DeviceNet и EtherNet/IP
 • 100% контрол на качеството и документация на точковите заварки
 • Иновативни функции за следене на процесите
 • Намаляване на издухването, постигнато чрез адаптивен контрол над процеса на заваряване
 • Система за контрол на серво пистолета
 • Windows-базиран потребителски интерфейс за всички функции на процеса с SQL база данни
 • Разширени функции за следене за максимална защита на системата
 • Гъвкавост при обновяване на системните функции и модули

Интелигентни инвертори
Модулна система за управление на електросъпротивително заваряване, работеща на средни честоти, с допълнителен контрол на серво пистолета и процесен модул PSQ 6000 за адаптивен контрол и следене на качеството на процеса. Възможни са обновления на системата с разширителни входно-изходни модули за всеки широко използван вид мрежи.

Мощни трансформатори, работещи на средни честоти
Мощни трансформатори, работещи на средни честоти, комбиниращи eлектросъпротивителното заваряване с висока мощност, компактни размери и ниско тегло. Включени функции: следене на температурата, токов сензор и защитен резистор.

Адаптивен контрол на тока/напрежението
Контролер за заваряването за подобрена стабилност на процеса и подсигурено качество на точковото заваряване. Разширените функции за следене на процеса проверяват изправността на системата за заваряване. Уникалната логическа система Q-Stop оптимизира продуктивността на процеса.

Bosch Rexroth Hidravlika shlyuz Dunav Ems

Хидравлика от Bosch Rexroth повишава безопасността на шлюзовете на канала Дунав-Емс при Мюнстер

14.01.2016 г.

През април 2014 г. администрацията на водните пътища и корабоплаването по река Рейн пуска в експлоатация и втората камера от новия двоен шлюз при Мюнстер. Така водният път отговаря напълно на строгите изисквания за вътрешно корабоплаване на Германия. Всички операции по задвижването на шлюзовете се извършват и управляват с електро-хидравлична система, разработена и внедрена от Bosch Rexroth. Новата техника е значително по-ефективна, по-надеждна и щади околната среда, като изисква по-малко поддръжка в сравнение с предишната механична система.

Каналът Дортмунд-Емс е един от най-натоварените водни пътища в Германия. В периода от 2009 г. до 2014 г. Федералната администрация по водните пътища и корабоплаване в Германия реализира проект за пускане в експлоатация на нов двоен шлюз, който е възложен за изпълнение съвместно на Eiffel Deutschland Stahltechnologie и на Bosch Rexroth. Сред изискванията към проекта е да покрива строгите разпоредби за предотвратяване замърсяването на водите. Годишният капацитет обработени товари на двойния шлюз е от порядъка на 510 000 камиона.

Шлюзът е проектиран специално за постигане на дълъг експлоатационен живот. Системата за задвижване се осъществява от 16 електро-хидравлични устройства на Rexroth, разположени в специални контейнери от неръждаема стомана, и 2 агрегата мотор/помпа. Те контролират и управляват отварянето и затварянето на шлюзовите врати, както и на 8 циркулационни и 2 напречни затварящи устройства. Само задвижващите цилиндри на вратите и затварящите устройства са в контакт с водните пръски, но притежават ефективно антикорозионно покритие, нанесено по технологията Enduroq.

Хидравличните агрегати от своя страна са разположени в камери под шлюзовете. Линейното движение се осъществява хидравлично, без износване и необходимост от механични предавателни елементи. Интегрираната в цилиндрите система за позициониране CIMS Mk IV улеснява прецизния контрол на работния ход, като намалява разходите за поддръжка и ремонт по време на целия експлоатационен срок. Двете шлюзови камери са свързани чрез два напречни канала и дават възможност да се намали потреблението на вода с до 50% без допълнителни енергийни разходи.